Qualcomm chce být procesorovou jedničkou. Kupuje Nuvii za 1,4 mld. dolarů

Qualcomm se chce vrátit k vývoji vlastních procesorů. Americká společnost totiž oznámila, že za 1,4 miliardy dolarů kupuje Nuvii. Hardwarový startup – zatím jen na papíru – navrhl serverový procesor Phoenix o polovinu výkonnější než Zen 2 běžící při třetinové spotřebě.

Nuvia funguje od roku 2019 a stojí za ní řada kapacit v oboru. Firmě šéfuje Gerard Williams III, který strávil přes 10 let v Armu a následně nastoupil do Applu jako architekt jeho úspěšných mobilních procesorů. Z Applu s ním přišli také Manu Gulati a John Bruno, viceprezidenti pro silicon a system engineering. V týmu mají i další lidi, kteří prošli AMD, ATI, IBM nebo právě Qualcommem.

Firma letos v létě tvrdila, že Phoenix bude také výrazně výkonnější než Apple A13, Cortex-A77 i serverový Neoverse N1, který najdeme v Ampere Altra nebo Gravitonu od Amazonu. Nikdo prý také nenabídne vyšší výpočetní efektivitu. V nadcházejících měsících chtěla prozradit bližší detaily o architektuře CPU i celého čipsetu nazvaného Orion.

Klepněte pro větší obrázek
Nuvia Phoenix by měl v jednovláknovém testu Geekbench 5 dosahovat přes 2000 bodů, současná špička Apple M1 dává okolo 1700

Pokud akvizici Nuvie schválí regulační úřady, Phoenix pravděpodobně vylétne již pod novým majitelem. Qualcomm by přitom mohl armový procesor Phoenix či jeho deriváty využít i v čipech pro mobily a počítače. Sám už totiž vývoj vlastních CPU prakticky vzdal.

Před dvěma lety opustil serverový trh s čipy Centriq. Několik posledních generací pak i ve spotřebitelských Snapdragonech využívá lehce upravené referenční návrhy procesorových jader Arm Cortex, přestože dříve si od Armu licencoval jen instrukční sadu, ale mikroarchitekturu si dělal sám.

Jestli Nuvia dostojí slibům a Qualcomm sežene dostatek výrobních kapacit, v budoucnu by mohly jeho procesory mohly být další fackou pro Intel. Ten teď znervózněl nejen kvůli AMD a jeho Zenu, ale nově i kvůli desktopovým čipům od Applu.

Představení Snapdragonu 888:

Diskuze (16) Další článek: Zrychlení na všech frontách: Test síťového úložiště Asustor Lockerstor AS6602T

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,