Nositelnosti | Hodinky | Wear OS

Qualcomm chystá Snapdragon Wear 3300. Šance pro Android na hodinkách

Tak že by si Qualcomm přece jen vzpomněl na segment chytrých hodinek? Na veřejnost prosákla další drobná nápověda, že je v přípravě nový čipset z řady Snapdragon Wear.

Má označení Snapdragon Wear 3300 a jeho poslední zmínka pochází z 10. října letošního roku, kdy se záznam o tomto čipsetu objevil v databázi zdrojových open-source kódů pro drobnou elektroniku Code Aurora (via XDA-Developers).

Jádro Cortex-A53

Ačkoliv americký Qualcomm čipset zatím oficiálně nepředstavil, komunita už spekuluje, že bude vycházet z mobilní platformy Snapdragon 429, která používá 64bitová procesorová jádra Cortex-A53. Loňská aktualizace Snapdragon Wear 3100 je přitom postavená na zastaralých jádrech Cortex-A7.

Mnozí tedy doufají, že by mohl být Snapdragon Wear 3300 konečně oním vysněným čipsetem, který by ještě mohl zachránit Wear OS, jenž oproti konkurenci od Huaweie, Samsungu, Applu nebo Garminu nadále trpí tím, že mu chybí odpovídající železo.

Aby to opět nebyla jen kosmetika

Na stranu druhou, stejné naděje jsme loni vkládali i do Wear 3100, přestože se z něj nakonec vyklubal jen kosmeticky upravený Wear 2100 a rozhodně se nejednalo o revoluci, která dodá i hodinkám s Androidem výdrž jako má konkurence.

Tuto skutečnost už před lety umocnil i sám Google, když na trh neuvedl vlastní zařízení. Podle Ricka Osterloha, který dnes v Googlu šéfuje divizi Zařízení a služby, přitom byly hypotetické PIxel Watch skutečně v přípravě, nicméně firma už při vývoji zjistila, že by se nejspíše jednalo o propadák a projekt zastavila.

Ačkoliv se tato epizoda odehrála už v roce 2016, nabídka vhodných miniaturních čipsetů pro platformu Android se od té doby prakticky nezměnila a omezuje se výhradně právě na řadu Wear od Snapdragonu.  

Diskuze (8) Další článek: Halloweenská operace: Podívejte, se jak chirurgický robot odstraňuje z dýně „nádory“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,