Reakce nejen na Huawei: CZ.NIC bude úřadům i školám rozdávat routery Turris

V souvislostí s bezpečnostní kauzou Huawei na přelomu roku padl na politické scéně požadavek, aby byly české úřady technologicky více soběstačné a používaly co nejdůvěryhodnější elektroniku. Nemuselo by to být tak složité, jeden z klíčových síťových prvků totiž vzniká přímo v Česku.

Řeč je samozřejmě o bezpečném routeru Turris, který už roky vyvíjí správce české domény CZ.NIC. Hlavní specialitou Turrisu je vedle absolutně transparentního obsahu i hardwaru (open-source) také bezpečnost jako služba – tedy průběžné aktualizace firmwaru postaveného na linuxovém systému OpenWrt a analýza hrozeb na českém internetu.

Na analýze zachycených hrozeb CZ.NIC spolupracuje s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost NÚKIB.

CZ.NIC nyní začne propůjčovat router Turris Omnia i státní správě, obecní samosprávě nebo třeba školám, které si o něj do konce roku 2019 zažádají.

Dohromady je pro ně připraveno více než 800 kusů Turris Omnia, přičemž zajímavý experiment technologické soběstačnosti podpoří projekt Ministerstva vnitra ČR Vybudování a ověřovací provoz systému Cyber Threat Intelligence.

Tvárná Omnia a její Linux

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Instalace 1TB mSATA SSD na desku Wi-Fi routeru Turris Omnia

Linuxový OS OpenWrt je velmi tvárný a umožňuje spuštění hromady specializovaných serverů včetně linuxových kontejnerů LXC a tedy i dalších distribucí (Ubuntu aj.). Tvárný je nakonec i hardware, takže vedle Wi-Fi karet můžete do Turris Omnia zapojit i mSATA SSD a na routeru si jako v mé domácnosti snadno vytvoříte naprosto tichý 1TB NAS.

Kvalitní SSD nad rámec základní flashové paměti, kterou lze častými zápisy poškodit, může sloužit jako hlavní systémové úložiště pro nejrůznější aplikační servery, služby na pozadí a další aplikace. Armový čipset k tomu bude mít dostatek výkonu, a pokud nebude stačit 1 GB RAM, k dispozici je i 2GB varianta.

Klepněte pro větší obrázek
Připojení k Turris Omnia skrze SSH a výpis běžících linuxových kontejnerů. Jak vidno, nad systémem (OpenWrt) běží ještě Ubuntu, které je dostupné na vlastní LAN IP.

Tvárnosti nicméně odpovídá i cena, která se u 2GB varianty pohybuje lehce pod 8 tisíci korun a v případě 1GB varianty okolo 6 tisíc korun (většina e-shopů nicméně aktuálně nabízí převážně 2GB verzi). 

Diskuze (30) Další článek: Google končí s tablety. Dále se bude zaměřovat jen na notebooky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,