Red Hat akvizicí Glusteru zamířil mezi IT obry

Red Hat koupil za 136 milionů dolarů společnost Gluster, díky čemuž získal systém pro ukládání nestrukturovaných dat v cloudu. Připojil se tak k obrům jako HP, Dell a IBM.

Značná část byznysu společností různých zaměření spočívá v práci s daty. Firmy si vytváří vlastní databáze zákazníků, produktů, skladových zásob a mnoho dalšího. Většinou jde o data, která zaměstnanci vloží do předem připraveného systému (například údaje o zákazníkovi). Taková data mají jasnou strukturu a jasný užitek a skladují se v databázovém systému. Dají se okamžitě vyhodnocovat a využívat pro další obchodní účely.

Jenže s tím, jak roste internet a počet a typ přenášených dat, klesá podíl zmiňovaných strukturovaných dat a firmy zjišťují, že jejich byznysu mohou prospět také data nestrukturovaná. Ty už tvoří více než 80 procent veškerých přenášených dat. Patří mezi ně například e-mailová a IM komunikace, obrázky, videa nebo komunikace na sociálních sítích.

Hon na nestrukturovaná data

Během rychlé komunikace po firemní IM síti proteče mnoho důležitých dat, která mohou být klíčová pro byznys. Jenže tato data nejsou nikde přehledně evidována. Nelze z nich vytvořit smysluplný výstup, který by danou konverzaci zformuloval do jednoho výsledku. Podobné je to také se sociálními sítěmi. Na nich se často o produktech firmy diskutuje a obchodní manažeři by dali hrnec plný zlata za to, aby jim nějaký systém taková data analyzoval a předhodil výsledek typu „uživatelům z Twitteru se na všem produktu líbí tohle a tohle, ale naopak tuto věc považují za zásadní nedostatek“. Problém nastává také s nároky na zvyšující se úložný prostor.

A právě zde do hry vstupují systémy, které dokáží s nestrukturovanými daty v rámci firemní sítě a internetu pracovat – ukládat je a v těch lepších případech také smysluplně a využitelně analyzovat.

Firmy chtějí získávat výsledky z nestrukturovaných dat a IT firmy samozřejmě cítí příležitost k vysokým ziskům. Už dnes analytici odhadují, že trh s neuspořádanými daty má potenciál kolem 4 miliard dolarů a do budoucna ještě výrazně poroste. Do roku 2020 by měl narůst zhruba čtyřiačtyřicetkrát.

Pro IT firmy to znamená, že musí vyrábět takové storage systémy, které dokážou pracovat s petabyty dat, ukládat je v cloudovém prostředí a pokud možno by nad tím vším měl operovat software, který zvládne zmiňované analýzy. Je proto jasné, proč se HP přetahovalo s Dellem o 3PAR a proč si Dell nakonec po prohraném boji koupil Compellent. Oba teď mají výkonné úložné systémy, které je připravují na nové příležitosti. HP toto všechno v minulém roce korunovalo také koupí softwarové společnosti Autonomy, díky které může nestrukturovaná data analyzovat. O hrátky s daty se ale snaží také IBM, ale i zavedené storage značky jako EMC nebo Hitachi.

Otevřený Red Hat se dere mezi obry

A teď do hry vstupuje také open source hvězda v podobě společnosti Red Hat. V posledních letech rychle rostoucí firma před Vánoci oznámila, že za 136 milionů dolarů v hotovosti koupila společnost Gluster (kombinace slov GNU a cluster). Červený klobouk si od této akvizice slibuje rychlý vstup na nově se otevírající trh.

Zástupci Red Hatu v tiskovém prohlášení uvedli, že nepočítají s tím, že by se akvizice měla finančně projevit ještě v tomto fiskálním roce. Gluster má příjmy začít generovat až v roce dalším. Vzhledem k tomu, že byl Gluster soukromě vlastněná společnost, není ani jasné, jaká byla jeho finanční bilance. Od roku 2005 fungující společnost s vývojovou centrálou v Indii a manažerským týmem v Kalifornii nicméně obsluhovala několik významných zákazníků včetně Barnes & Noble, Box.net, Pandora, Autodesk, Samsung a mnoha dalších. Red Hat vzájemné doplnění obou společností popisuje ve svém oficiálním Q&A.

Red Hat bude své nové storage služby poskytovat tradičně formou předplatného a vše začlení také do stávajících produktů. Firma věří, že v konkurenci obstojí tradičně díky open source technologiím. „Gluster změnil storage trh stejným způsobem, jakým Linux změnil trh s operačními systémy,“ věří finanční šéf Red Hatu Charlie Peter. Obě firmy si zaměřením zřejmě hodně padly do oka. „Gluster chtěl být Red Hatem v oblasti ukládání dat. Nyní jsme ukládání dat ve společnosti Red Hat,“ uvedl v oficiálním prohlášení o akvizici spoluzakladatel a technologický šéf Glusteru Anand Babu Periasamy.

Něco jiného, než 3PAR a Compellent

Pánové a dámy z Red Hatu věří, že mohou oproti konkurenci nabídnout něco jiného. „Ve skutečnosti data v cloudu spravujeme zcela jinak, než IBM, HP nebo Dell,“ řekl pro Živě.cz Vladimír Špička z české pobočky společnosti. „Jsme zcela unikátní v tom, že poskytujeme Network Attached Storage (NAS) v cloudu, takže uživatelé mohou snadno přesouvat své kompatibilní POSIX aplikace, aniž by museli přepisovat své aplikace do systému object storage. IBM, HP ani Dell nebo tradiční společnosti zaměřené na ukládání dat tuto možnost nenabízejí.

Compellent a 3PAR jsou tradiční monolitické systémy, které směřují k sítím SAN (Storage Area Networks) a datovým prostředím,“ doplnil dále Špička. „Red Hat Storage nabízí řadu stejných funkcí jako Compellent a 3PAR (thin provisioning je jen jeden z příkladů) při mnohem nižších nákladech. Navíc v porovnání s Compellent nebo 3PAR je vhodnější pro prostředí s nestrukturovanými daty.“ Špička tak poukazuje na to, že Gluster (nyní Red Hat Storage) lze jako open source řešení nasadit na tradiční hardware a vytvořit si tak vlastní úložný systém pro nestrukturovaná data. Souborový systém GlusterFS, který Red Hat akvizicí rovněž získal, přímo konkuruje systémům Cluster File od Oracle a General Parallel File System od IBM.

 

Red Hat myslí nejenom na ukládání dat, ale počítá také s jejich analýzou. „Líbí se nám, co HP dělá s Autonomy,“ chválí několikamiliardovou akvizici svého konkurenta Špička. „Objem nestrukturovaných dat stále roste a řešení, jako je například Autonomy nebo další produkty, které se objeví až v roce 2012, pomáhají uživatelům řešit problém s nárůstem a správou nestrukturovaných dat.“ Red Hat na tuto problematiku jde po svém: „Gluster v červenci roku 2011 uvolnil betaverzi souborového systému kompatibilního s Hadoop File System (HDFS). Můžeme s HDFS koexistovat nebo můžeme HDFS úplně nahradit pomocí GlusterFS, takže nabízíme řešení v oblasti rozpoznávání a vyhledávání,“ doplnil Špička.

Vývoj úložných technologií by se brzy mohl alespoň částečně přesunout také do Brna, kde sídlí největší vývojové centrum Red Hatu na světě.

Ukládání nestrukturovaných dat se příští týden bude řešit také na konference Dell Storage Forum v Londýně, odkud vás budeme o novinkách informovat.

Váš názor Další článek: Vodafone uvedl další tablet vlastní značky, desetipalcový a levný

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,