Red Hat je první open source firma s miliardovým obratem

Red Hat, jehož světové vývojové centrum sídlí v Brně, jako první open source společnost na světě vydělal za jeden rok přes miliardu dolarů. Navíc má vyhlídky k dalšímu růstu.

Také na open source je možné solidně vydělávat. Důkazem je společnost Red Hat, která své hospodaření za poslední fiskální rok uzavřela s příjmem ve výši 1,13 miliardy dolarů a stala se tak vůbec první open source firmou v historii, které se povedlo překonat magickou hranici miliardy dolarů. „Red Hat je první čistě open source společností, a jednou z mála softwarových společností, které překonaly milník miliardy dolarů,“ říká výkonný šéf firmy Jim Whitehurst.

Red Hat v příjmech za poslední rok vyrostl o 25 procent a podobné hodnoty vykazuje také v čistém zisku. Ten ve fiskálním roce 2012 dosáhl hodnoty 146,6 milionů dolarů, přičemž rok předtím to bylo 107 milionů. Silné bylo také poslední čtvrtletí – příjmy povyskočily o 21 procent na 297 milionů dolarů a zisk činil 36 milionů dolarů. „Silný poslední kvartál potvrdil náš jednoznačně silný rok,“ potvrzuje Whitehurst. „Náš růst byl akcelerován především investicemi do rozšíření kvalifikovaných obchodních týmů na jednotlivých trzích,“ dodává.

Další postupný růst

Hnacím motorem Red Hatu je cloud a virtualizace. Červený klobouk hodně těží z otevřenosti svých systémů, ale také z toho, že zákazníkům nabízí služby formou předplatného, což často výrazně snižuje náklady. Předplatné zároveň tvoří většinu příjmů společnosti – z loňských 1,13 miliardy dolarů bylo 965 milionů právě za poplatky za předplatné. Forma pronajímání služeb rovněž představuje způsob, jak zpeněžit software s otevřeným kódem.

Klepněte pro větší obrázek
Miliarda dolarů za rok. Red Hat počítačá s dalším růstem.

Vedení společnosti a analytici počítají s dalším postupným růstem, což dokazuje například skutečnost, že agentura S&P zvýšila rating Red Hatu a doporučuje nákup jeho akcií. Kromě růstu v tradičním segmentu virtualizace a cloudu (mimo jiné díky novému RHEV 3.0) by červený klobouk rád rozehrál vysokou hru o ukládání nestrukturovaných dat. K těmto účelům si v lednu koupil společnost Gluster, pomocí jejíchž technologií je možné si z tradičního hardwaru vybudovat vlastní storage systém. Od oblasti nestrukturovaných dat si do budoucna hodně slibují také další velcí hráči v čele s HP nebo IBM.

Open source společnost je jednou z vůbec prvních, která se rozhodla využít novou revoluční technologii Numecent pro virtualizaci aplikací. Díky ní bude moci v rámci RHEV nabízet na dálku doručované aplikace, které mají být oproti současným technologiím nejenom mnohonásobně rychlejší, ale mají vyřešit především komplikovanou otázku licencování. Red Hat mimo jiné bude moci nabízet Windows aplikace pod Linuxem. Představení dalších novinek je očekáváno na červnové akci Red Hat Summit v Bostonu, kde nebudeme chybět a budeme vás informovat.

Klepněte pro větší obrázek
Magic Quadrant od Gartneru v oblasti virtualizace. Postavení Red Hatu mluví jasně, firma chce ale dál růst díky inovacím a ceně.

Red Hat s finančními výsledky oznámil rovněž program pro odkup vlastních akcií z burzy, který navazuje na ten dosavadní. Na tyto účely bylo vyčleněno 300 milionů dolarů. Hodnota akcií společnosti od začátku tohoto roku vzrostla o 10 dolarů – z lednových 41 na současných 51 dolarů. Na burze se obchoduje se 193 miliony akcií Red Hatu a současná tržní kapitalizace firmy činí 9,93 miliardy dolarů.

Red Hat má přes 70 poboček po celém světě. Centrem technologického vývoje je sídlo v Brně, kde už pracuje přes 400 zaměstnanců a postupně přibývají další. Firma zde kvůli rychlému růstu staví novou budovu.

Diskuze (24) Další článek: Aukro není jediné místo, kde můžete prodat své věci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,