Red Hat v Brně opět expanduje. Otevře třetí budovu

Red Hat v Brně ročně roste o stovku nových zaměstnanců. Aktuálně zde zaměstnává 700 lidí a chce dál expandovat. Otevře proto novou budovu a kancelář na VUT.

Americká softwarová společnost Red Hat i nadále pokračuje v rychlé expanzi své vývojářské centrály v Brně. Ta si drží růstové tempo sta nových zaměstnanců ročně a do budoucna počítá s dalším rozšiřováním. V jihomoravské metropoli pro červený klobouk aktuálně pracuje zhruba 700 lidí, firma proto otevře další budovu.

Red Hat v Brně naposledy prostory rozšiřoval koncem roku 2012. Letos v létě současné dvě budovy rozšíří o třetí. Učiní tak v rámci oslav desetiletého působení v České republice. „S novými prostory bychom si mohli vystačit tak na další tři roky, jsou tam určité rezervy,“ říká pro Connect.cz šéf brněnského Red Hatu Radovan Musil.

V Red Hatu se netváří, že by s najímáním nových technicky zdatných lidí chtěli přestat. Brno je pro společnost stále největší vývojářské centrum na světě a Red Hat si dlouhodobě pochvaluje úroveň brněnských technických škol, odkud může brát kvalitní zaměstnance, a líbí se mu také přístup představitelů města.

Nová kancelář na VUT

„Nějaké limity a čísla toho, kolik lidí přijmout, nemáme. Když chceme někoho v Brně vzít, prostě tak učiníme. Řešit samozřejmě musíme především rozpočty,“ vysvětluje Musil.

Klepněte pro větší obrázek
Red Hat v Brně staví a staví.

Brněnský hlavoun Red Hatu chce každopádně v brzké době rozšířit spolupráci s VUT. Významná česká univerzita letos otevírá výzkumné centrum nazvané IT4Innovations, kde chce americká firma otevřít vlastní kancelář. „Budou tam někteří naši zaměstnanci a rádi bychom zapojili kolem čtyřicítky studentů a dělali s nimi na různých výzkumných projektech,“ naznačuje Musil.

Výsledky tohoto společného bádání mají nejenom dát studentům praxi, Red Hat by zároveň mohl nové technologie využít ve vlastních produktech. Společnost pracující s otevřeným open source softwarem zároveň počítá s tím, že následně výsledky poskytne komunitě.

Red Hat v Brně nabízí studentům stáže už nějakou dobu a program hodlá postupně rozšiřovat. „Studenti mají zájem a celé to výborně funguje. Brněnské technické školy jsou kvalitní. Počet stážistů nyní zvyšujeme na devadesát,“ popisuje Radovan Musil.

V brněnském červeném klobouku stále pracuje většina Čechů, velká část zaměstnanců už je nicméně ze zahraničí. Kromě početné skupiny Slováků jsou to národy z celého světa. A právě v této oblasti Musil shledává největší problémy. Dalšímu rozvoji nejenom jeho pobočky, ale také celé brněnské technologické scény prý brání špatná vízová politika a uzavřenost vůči zahraničním studentům a učitelům.

Být středem technologické Evropy

„Značnou uzavřenost a možná i strach z lidí ze zahraničí považuji v Čechách za problém. Čím více budeme otevření, tím více budeme mít ve světě šancí. Všude po světě vídám hromady úspěšných Čechů, není to tak, že by nám někdo doma bral práci,“ konstatuje Musil. Stát by proto podle něj měl začít umožňovat cizincům lepší integraci – třeba pomoci se začleňováním rodin a podobně.

Klepněte pro větší obrázek
Radovan Musil v Connected.

Šéf Red Hatu by rád z Brna měl, když ne celoevropské, tak alespoň středo- a východoevropské technologické centrum. „Jenže aktuálně kolem Brna chybí infrastruktura a hrozí, že nás minou důležité dopravní evropské koridory,“ upozorňuje.

Red Hat každopádně není sám, kdo se situace snaží zlepšit. Celoevropského významu chtějí dosáhnout také například lidé z Jihomoravského inovačního centra a přidruženého akcelerátoru StarCube. Více v našem textu.

Red Hat svojí třetí budovu v Brně slavnostně otevře už 13. srpna, kde oznámí další podrobnosti. Využívané nemovitosti nevlastní, ale pronajímá si je od investora, společnosti PFM Group.

„Pro lidi, kteří chtějí dělat na open source software, jsme v Česku i ve světě stále číslo jedna,“ pochvaluje si Musil. Na rozhovor o tom, jak to v Brně funguje, se můžete v asi rok starém díle Connected.

Red Hat v Brně pracuje také na stále sklonovanější technologii OpenStack, jehož vývoj bude stále posilovat. Firma před pár dny oznámila akvizici společností eNovance (95 milionů dolarů) a Inktank (175 milionů dolarů). Obě se na OpenStack a jeho nasazování soustředí.

Diskuze (17) Další článek: Rusko odmítá procesory Intel a AMD. Vyrobí si vlastní Bajkal

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,