Red Hat v Česku investuje miliony do univerzitního výzkumu

Red Hat v Brně rozšiřuje výzkumné a další aktivity s VUT a do aktivit investuje řádově miliony ročně. Spolupráce asi přinese i patenty. Red Hat by chtěl také do dalších škol.

Americká softwarová společnost Red Hat postupně rozšíří už tak své četné aktivity v Česku. Po otevření třetí budovy vývojového centra v Brně chce podnik více prohloubit spolupráci s tuzemskými univerzitami. Zapojila se to projektu IT4Innovations, jehož součástí je také ostravský superpočítač. Ten konkrétně Red Hat využívat nebude, rozjíždí ale výzkumné aktivity podpořené penězi.

Red Hat je v IT4Innovations úzce propojený s brněnským Vysokým učením technickým, se kterým už ostatně spolupracuje delší dobu a mimo jiné si odsud bere studenty na stáže. Brněnské technické školy jsou rovněž velkým zdrojem zaměstnanců a šikovných vývojářů.

Open source společnost, která jako první ve svém oboru překročila hranici miliardy dolarů za rok, si přímo na VUT pronajímá vlastní prostory, do kterých pak dochází až 10 zaměstnanců. Ti pak společně se studenty pracují na výzkumných projektech. Jde jak o běžné, tak i postgraduální studenty. Ti většinou jednotlivé projekty vedou. Aktuálně je zapojeno kolem 40 studentů. Spolupráce Red Hatu se studenty se ale rozjíždí a firma aktuálně hledá a oslovuje kvalitní zájemce.

Miliony ročně

„Jedná se o spolupráci při smluvním výzkumu v řádu milionů korun ročně,“ říká pro Connect.cz ředitel brněnského vývojového centra Red Hatu Radovan Musil. Projekty, které Red Hat společně se studenty řeší, spadají zejména to kategorie „zlepšování kvality softwaru“.

„Děláme inteligentní zpracování výsledků testů, projekt v oblasti statické analýzy kódu či nástroj usnadňující tvorbu RPM balíčků,“ upřesňuje Musil. Ten zároveň vidí nadějně to, že by takováto spolupráce přinesla patenty. „Řeší se jejich detailní proces,“ doplňuje Musil. „Patentově slibný je zejména projekt řešící server-side dependency.“

Klepněte pro větší obrázek
Nová, třetí budova Red Hatu v Brně.

Red Hat je vedle Cisco Systems jedna z významných IT firem, které v Česku rozjíždějí užší spolupráci s univerzitami a investují nejenom do rozšiřování vlastních výzkumných a vývojových center, ale peníze vkládají také na akademickou půdu. Cisco do projektu s ČVUT vkládá půl milionu eur a po prvním roce bádání vznikl první patent.

Red Hat se na VUT angažuje i dalšími způsoby, v rámci Red Hat Academy například rozšiřuje výuku programu operačních systémů. „Připravují se také společné projekty výzkumu pro grantové agentury,“ říká proděkan Fakulty informačních technologií VUT Pavel Zemčík.

Red Hat má každopádně hlad po dobrých inženýrech a nejspíše nezůstane pouze i aktivit v Brně. „Podobný model spolupráce plánujeme s dalšími školami,“ dodává Radovan Musil.

Diskuze (1) Další článek: Google nabízí nový přehled se seznamem vašich počítačů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,