RISC-V se přesouvá do Švýcarska. Americká organizace pro vývoj čipů se obává dopadů restrikcí USA

Open source architektura RISC-V se postupně stává stále důležitější pro mnoho technologických společností, které vyrábí vlastní čipy a nechtějí platit licenční poplatky ARMu, natož Intelu. RISC-V je zcela otevřená platforma, do které investuje řada velkých technologických partnerů, podobně jako v případě Linuxu v softwarové oblasti.

Vzhledem k tomu, že prezident Donald Trump pokračuje v obchodním boji s Čínou a přináší jednu restrikci za druhou, začalo to představovat i problém pro organizaci RISC-V, která stojí za stejnojmennou architekturou. Objevily se zákazy prodeje ze strany amerických výrobců čipů do Číny, stejně jako dalších technologií, což přináší velké obavy právě od partnerů, kteří na bázi RISC-V staví své čipy.

Dle informací Reuters se tak pravděpodobně ještě do konce tohoto měsíce organizace RISC-V přesune z USA do Švýcarska, které tak bude poskytovat stabilnější prostředí bez omezení. Nelze se tomuto kroku divit - technologičtí partneři, kteří do této platformy investují nemalé částky, nechtějí, aby byly jejich investice zbytečné a použití vyvinutých technologií omezené dle náhodných restrikcí, které prezident USA v rámci boje s Čínu poměrně pravidelně vydává či zase ruší.

USA se z tohoto pohledu stává méně stabilním podnikatelským prostředím a sídlo v neutrálním Švýcarsku by tento problém mělo vyřešit. Mezi partnery RISC-V je v tuto chvíli přes 275 společností zahrnující například Google, Qualcomm, Nvidia, NXP, Samsung, Western Digital, Alibaba, IBM a další.

Diskuze (23) Další článek: Interstellar nemusí být fikcí. Vědci nevylučují planety obíhající černé díry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,