Robot Atlas vyběhne a vyskáče na lešení s plnýma rukama, ani se při tom nezapotí

Inženýři z Boston Dynamics se pochlubili dalším úžasným videem, kterak naučili Atlase novým kouskům. Humanoidní robot v něm ukazuje, že by jednou mohl pracovat na stavbách.

Ze země zvedne fošnu, kterou přemostí schody a lešení. Přes schody i úzký most pak ladně vyběhne i s taškou plnou nářadí. To hodí o patro výš a sám se pak zbaví překážky, z níž seskočí efektním saltem, protože tak to přece dělá každý správný zedník.

Ve skutečnosti se samozřejmě trénuje k tomu, aby pracoval v náročném terénu a dokázal si poradit se složitými překážkami. To až jednou vyjde z laboratoří a bude pomáhat v oblastech, kam by bylo riskantní poslat člověka.

Orientace v prostoru, chápání okolních předmětů i míra akrobacie je zase o kus dál. Výrobce nás tentokrát nechal nahlédnout i do kuchyně, kde vidíme, jak technici a programátoři Atlase učí i jak robot prostřednictvím hloubkových senzorů vnímá věci kolem sebe.

Diskuze (7) Další článek: Námořníci rozcupovali suchozemský rychlostní rekord. Karbonová raketa připomíná loď opravdu jen vzdáleně

Témata článku: , , , , , , , , ,