Doprava | Roboti

Robot Stan vyhledá místo a zaparkuje auto na velkém parkovišti

Když přiletíte z dovolené nebo služební cesty, patrně poslední, na co máte náladu, je hledání auta na obrovském parkovišti. Stejně tak před odletem nepřidá na klidu dlouhé hledání volného parkovacího místa. Pomoci s tímto úkolem má robot Stan, který kompletně obstará proceduru zaparkování i vyzvednutí auta.

Stan je autonomní parkovací robot, který od vás auto převezme a po návratu vám ho přiveze doslova „pod nos“. Jak informuje deník The Sun, létě bude probíhat jeho tříměsíční testování na letišti Gatwick – druhém nejrušnějším ve Velké Británii podle počtu odbavených cestujících za rok.

Parkování bez starostí

Stroj, který postavila francouzská firma Stanley Robotics, používá sadu senzorů, jimiž analyzuje rozměry a tvar automobilu. Poté ho zvedne za kola několik centimetrů na zem a převeze ho na místo určení – tedy volné parkovací místo nebo zpět k zákazníkovi. Stan uveze auta dlouhá až 5,5 metru do hmotnosti tří tun.

Zákazníci si mohou rezervovat parkovací místo pomocí aplikace v chytrém telefonu. Jak ukazuje video, které firma Stanley Robotics vystavila již v květnu roku 2017, řidič zanechá auto v garáži, odkud si ho robot vyzvedne a uloží ho na volné místo.

Před příletem lze z aplikace objednat přistavení auta, takže bude v době vašeho návratu připraveno k odjezdu. V rámci jedné parkovací plochy může fungovat více robotů současně, což zvyšuje efektivitu celého systému.

Více aut na stejném místě

Významnou výhodou pro provozovatele parkovišť je minimalizace prostoru, potřebného k parkování vozidel. Díky tomu, že posádka opouští auto hned na začátku procesu, může robot parkovat auta bez ohledu na nutnost otevření dveří. Stan vyžaduje menší manévrovací prostor než lidský řidič.

Na parkovišti u letiště Gatwick se tímto způsobem povede zvýšit kapacitu z původních 170 na současných 270 parkovacích míst, tedy o bezmála 60 %. Provozovatel tak při stejné ploše může generovat citelně vyšší zisk.

Stanley Robotics se sídlem v Paříži vyvíjí robota Stan od zahájení své činnosti v roce 2015. Má za sebou několik úspěšných zkoušek, které proběhly na řadě německých a francouzských letištích (např. v krytých garážích na letišti Charles de Gaulle v Paříži). V příštím roce byla nová venkovní verze Stana měla být nasazena na parkoviště u letiště ve francouzském v Lyonu.

Diskuze (11) Další článek: Levný základ chytré domácnosti? Vyzkoušejte Google Home Mini

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,