Rozsnyó: Češi vyvíjejí levnou modulární 4K kameru

Daniel Rozsnyó a Petr Nohavica vyvíjejí levnou modulární profesionální 4K kameru. A k tomu ještě nový typ hledáčku, který by měl v podstatě vypadat jako tablet.

Mladých technologických projektů se v Česku objevuje hodně, těch hardwarových ale zase tolik ne. Jsou náročné nejenom na specifické znalosti a schopnosti, zároveň ale při vývoji takového produktu často vzniká poměrně velká bariéra spojené s financováním. U hardwaru si nestačí pořídit open source nástroje a cloud, je třeba kupovat součástky a vyrábět nové. S tím se potýká také zajímavá česká společnost Rozsnyó.

V kancelářích Rozsnyó na pražském Pankráci vás na první pohled zaujme tradiční kreativní inženýrský nepořádek – všude se povalují všemožné základní desky, plošné spoje, vykuchané displeje a další součástky. V tom vše lze nalézt dva prototypy slibných výrobků.

Klepněte pro větší obrázek
Prozatím prototyp na stativu, v budoucnu modulární 4K kamera.

„Bude to plně modulární 4K kamera, která zvládne natáčet skutečně nekomprimované video a zároveň cenově vyjde mnohem lépe, než současné profesionální přístroje,“ ukazuje Petr Nohavica na kamerový stativ, kde je usazena raná verze prvního produktu Rozsnyó.

4K kamera se sloty

To je poměrně přesný popis. Popisovaný přístroj na to prozatím úplně nevypadá, má totiž především základní vnitřnosti a kostru, ve finální podobě by se ale mělo jednat o „krabičku“ o rozměrech 12x12 centimetrů schopnou natáčet video ve vysokém 4K rozlišení. Ona krychle tvoří základ, do něhož bude možné připojovat optiku a podobně, zároveň ale tělo bude obsahovat šest slotů na přídavné karty-moduly.

Těch modulů může být mnoho, třeba deska se vstupy a výstupy, zpracování signálu, úložištěm dat a tak dále. Rozsnyó v podstatě chtějí udělat opak toho, čím jsou mnohé dnešní profesionální kamery, které jsou v tomto ohledu dost často uzavřené. „Jde o to, že si budete moci koupit kvalitní základ a do něj v budoucnu přidávat moduly dle potřeby a nebudete tedy muset vyměňovat celou kameru,“ popisuje Daniel Rozsnyó. Tento systém tak lze přirovnat třeba ke klasickému počítači. Když si pořídíte „nadčasovou“ základní desku, můžete postupně upgradovat další součástky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kamera má zvládat skutečně nekomprimované 4K video.

Mladí technici chtějí několik modulů vytvořit sami, zároveň ale mluví o tom, že by technologii otevřeli dalším výrobcům. K dispozici by tak byla technická specifikace a bylo by tak možné další karty vyvíjet. Jako komunikační standard je zvolený PCI-Express, přenosové kapacity by tedy mělo být dostatek. Mělo by být rovněž dostatek výkonu pro zpracování nekomprimovaného záznamu, datový tok lze totiž „hnát“ právě do přídavných karet a ne pouze zatěžovat základní čip.

Rozsnyó se nyní na dokončení produktu snaží sehnat potřebné peníze. Respektive, jak sami přiznávají, této oblasti se příliš nevěnují, protože jsou to především inženýři, o případného kolegu pro rozvoj byznysu ale zájem mají. „Na dokončení potřebujeme nějakých 200 až 300 tisíc eur. Několika málo investorům, se kterými jsme mluvili, se do toho zatím moc nechce, protože nemáme dostatečně dalece rozvinutý prototyp,“ říkají technici.

Příští rok na Kickstarter

Případná finální cena modulární 4K kamery ještě není přesně stanovena, měla by se každopádně pohybovat v rozmezí pěti až sedmi tisíc eur. To samozřejmě není částka jako u domácí videokamery, ovšem v segmentu, do kterého míří, je výrazně levnější, než mnoho dalších profesionálních výrobků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bude možná výměna objektivů i modulů.

Petr Nohavica a Daniel Rozsnyó aktuálně projekt živí ze svých úspor a také zakázkového vývoje. Ve výsledku se ale chtějí zaměřit pouze na vývoj vlastních produktů. Vedle popisované 4K kamery to má být ještě jeden přístroj, který by se někdy v prvním čtvrtletí příštího roku mohl objevit na crowdfundingové síti Kickstarter.

I druhý projekt se zabývá světem videokamer. Zjednodušeně řečeno má jít o nový typ hledáčku. Zařízení by v podstatě mohlo vypadat jako tablet, ke kterému se připojí kamera. V tomto tabletu se pak vybere aplikace, která dá kameře další funkce – práci s modrým pozadím a tak dále. Celé to běží (alespoň u prototypu) na novém čipu Tegra K1 od Nvidie a velikost displeje se zatím řeší. Možná bude k dispozici více variant. Na stolech českých inženýrů lze každopádně vidět displeje z iPadů. „Dodavatele máme,“ směje se Daniel Rozsnyó.

Klepněte pro větší obrázek
Petr Nohavica (vlevo) a Daniel Rozsnyó.

Zařízení má běžet na Androidu a Rozsnyó na něm chtějí vytvořit vlastní App Store s aplikacemi zaměřenými právě pro práci s videem. Výši kickstarterovské kampaně kluci prozatím nevědí, produkt samotný by nicméně ve výsledku mohl stát kolem tisíce eur.

Vývoj obou produktů se nehýbe zase tak pomalu. Jde sice o dlouhodobější práci obou spoluzakladatelů firmy, současné prototypy nicméně vznikaly zhruba tři měsíce. Daniel Rozsnyó a Petr Nohavica se potkali na internetovém fóru – Nohavica tehdy sháněl někoho, kdo by s ním chtěl pracovat na otevřené zvukové kartě, nakonec se ale oba zaměřili na video.

Diskuze (13) Další článek: Studie: Írán je přehlíženou hackerskou velmocí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,