Rusko čeká doba IT temna. Od začátku války dostává až 40 % vadných čipů

Dle zdrojů webu Kommersant, které vychází z dat od obchodníků s elektronikou, se se začátkem války proti Ukrajině značně zhoršila kvalita čipů dovážených do Ruska. Rusko totiž kvůli sankcím přišlo o většinu velkých firem, které dodávaly čipy s vysokou kvalitou a nízkou chybovostí, a tak je nuceno brát od jiných, převážně čínských dodavatelů s nižší kvalitou.

Výsledkem je, že zatímco přes válkou byl podíl dodávaných vadných čipů kolem 2 %, nyní už je to neuvěřitelných 40 %.

Takový nárůst zmetků má za následek, že ruské firmy mají mnohem větší náklady na výrobu finálních produktů – ať už jde o jednodušší nebo pokročilejší elektroniku. A lze očekávat, že budou nuceni zvýšit koncové ceny výrobků. Ruské Ministerstvo průmyslu a obchodu ale o tomto problému zatím neví a oficiálně se nevyjádřilo.

O problému podrobně informoval jeden z manažerů firmy, zabývající se výrobou elektroniky, takže ještě není jasné, jakých segmentů se vadné čipy týkají. Řešení je zatím v nedohlednu, protože ruské firmy už mohou odebírat pouze od horších a neautorizovaných dodavatelů, kteří nedrží záruky a nemají tak vysoký standard pro dodržování kvality jako oficiální dodavatelé a distributoři z ostatních zemí.

Diskuze (104) Další článek: Správa balíků online a časem i něco víc. Česká pošta zavádí digitální identitu zákazníka

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,