Internet | Slovensko | Připojení k internetu

Rychlý internet na Slovensku pomohou rozšířit distributoři elektřiny

Západoslovenská distribučná, Stredoslovenská distribučná a Východoslovenská distribučná podepsaly memorandum, kterým společně přislíbily pomoc státu při budování vysokorychlostního internetu.

Distributoři elektřiny u nových nebo rekonstruovaných sítí natahují vedení vysokého a nízkého napětí také optické linky. Ty jsou určené zejména k řízení distribuce a sledování poruch, ale mají dostatek volné kapacity, aby ji mohli využívat poskytovatelé internetu nebo mobilní operátoři.

Shodli jsme se, že optické sítě je možné využívat i na zajištění poskytování vysokorychlostních elektronických služeb prostřednictvím poskytovatelů telekomunikačních či jiných elektronických služeb. Samozřejmě při zachování politiky otevřených dveří pro všechny a se stejnými podmínkami,“ říká předseda regulačního úřadu Ivan Marták.

Východoslovenská distribučná má již se sdílením optické infrastruktury pětileté zkušenosti, páteřní síť a někde i poslední míli nabízí 13 společnostem jako Antik, Swan nebo Slovanet. Český ČEZ už také roky zpřístupňuje sítě místním operátorům, od loňska chce navíc pod značkou ČEZNet nabízet i koncové služby.

Víme, že Slovensko má mnoho tzv. bílých míst, tedy takových, kde je internetizace v lepším případě nedostatečná, v horším možnosti internetového připojení ani nejsou. Jde o oblasti s malým počtem potenciálních uživatelů, kde by vystavění nových telekomunikačních sítí bylo časově nezvladatelné, o finanční návratnosti se nemluvě. Elektřina, a tedy i elektroenergetické rozvody jsou v každé obci, což je velká příležitost i pro pokrytí internetem a ušetření nemalých finančních prostředků,“ dodal Marták.

Na Slovensku jsou s optikou dál než Češi. Telekom má vlákna v dosahu 750 tisíc domácností, Orange pokrývá více než půl milionu adres. Obě společnosti se navíc loni na podzim dohodly, že budou optickou síť sdílet, aby klienti jedné společnosti mohli využívat partnerskou síť.

Co nejvíce brání výstavbě optiky? Úřední šiml:

Diskuze (43) Další článek: Michio Kaku: „Myslím, že první kontakt s mimozemšťany navážeme v tomto století.“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,