S daty v reálném čase začíná nová éra, tvrdí SAP

SAP spouští na své databázové technologii HANA softwarový balík Business Suite. Údajně tak začíná nová éra, která změní to, jak firmy dělají byznys.

Connect.cz z Frankfurtu: Německý softwarový gigant SAP hodlá letos zásadně oživit své produkty a tuto dobu sám dokonce nazývá začátkem nové éry. Nová éra je to především pro zákazníky, SAP už na ní začal pracovat před několika lety. „Před 6 lety mi začalo být jasné, že současný firemní software nemůže takto dlouhodobě fungovat,“ vzpomíná spoluzakladatel SAPu Hasso Plattner. Spolu se svým týmem proto začal pracovat na takzvané realtime databázi SAP HANA.

HANA už je na trhu od roku 2010, až doposud ale šlo především o analytickou a vývojovou platformu. Plattnerův projekt společnosti v roce 2011 vygeneroval pouhé 1,5 procenta z celkových příjmů (212 milionů dolarů), o rok později by to ale měl být už více než dvojnásobek. A do budoucna by se HANA měla na výsledcích SAPu začít projevovat zásadně, jde ostatně o nejrychleji se prodávající produkt v historii.

„Všechny naše produkty do budoucna budou převedeny na databázi HANA,“ plánuje Plattner. Jeho firma už v minulosti s převodem některých aplikací začala, nyní však do in-memory platformy předělala kompletní balík firemních aplikací Business Suite, který po celém světě používají desetitisíce zákazníků. Kromě toho, že tato nová generace aplikací přichází s moderním uživatelským rozhraním tak, aby vyhovovalo i mobilním zařízením, nabízí především rychlost, která, alespoň podle slov SAPu a jeho současných zákazníků, doposud nebyla k vidění.

Data v reálném čase

„Business Suite postavený na technologii HANA může zpracovávat data až deseti tisíckrát rychleji, než tomu bylo doposud“ říká Plattner. Nová generace produktů SAPu umožňuje pracovat s daty v reálném čase. HANA totiž pracuje primárně s operační pamětí, kde zpracovává a skladuje veškeré aktivní údaje, a tím se odstraňují rychlostní limity klasických pevných disků.

Díky odstranění vrstvy pomalých pevných disků odpadá i dřívější složitost a nabubřelost aplikací. „Složitost celého IT byla dříve do veliké míry dána tím, že se musely nějakým způsobem obcházet limity pevných disků. To teď odpadá,“ tvrdí jeden ze dvou výkonných šéfů SAPu Jim Hagemann Snabe.

Klepněte pro větší obrázek
Měníme to, jakým způsobem se dělá byznys. Výkonný šéf SAPu Jim Hagemann Snabe.

Toto zásadní zrychlení má podle SAPu firmám přinést naprosto nové způsoby řízení, plánování a dalších byznysových aktivit. „Toto mění způsob, jakým se dělá byznys,“ věří Plattner. Data, která se dříve na serverech a mezi koncovými zařízeními zpracovávala 6 hodin, nyní mohou být dostupná během 10 sekund. Firmy tak například nemusí čekat na vygenerování určitých dat z databází dlouhou dobu a výsledky mohou mít k dispozici prakticky v reálném čase.

Testy, které SAP při prezentaci předvedl, byly působivé – skládání dat z 18 milionů záznamů v databázi trvalo v řádech nízkých sekund. Výmluvně mluví i první zákazníci, kteří Business Suite na platformě HANA nasadili ještě před uvedením na trh. „To, co nám dříve trvalo spočítat minutu, nám teď trvá 2 sekundy,“ tvrdí například Kurt De Ruwe, IT šéf ve společnosti Bayer MaterialScience. Nový balík podle jeho slov přinesl i 20procentní úsporu nákladů na IT.

Výrobce cukrovinek Ferrero Group zase díky novému Business Suite může lépe plánovat a uskutečňovat expanzi na nové trhy. „Na základě dat dostupných v reálném čase můžeme třeba lépe řídit zásobování,“ říká IT ředitel skupiny Enzo Bertolini. Společnost HSE24 díky novému spojení v reálném čase reaguje na poptávku na zboží a podle toho připravuje nabídky a další akce. „Překvapila nás i rychlost nasazení. Celý systém jsme měli zprovozněný během 2 týdnů, původně jsem čekal tak 3 měsíce,“ popisuje IT šéf HSE24 Norbert Paulus.

Rychlost zpracování dat je pro SAP důležité také kvůli rostoucímu trendu mobilních zařízení, na kterých uživatelé na výsledky nechtějí čekat. „Reakce musí být do 3 sekund, déle nikdo čekat nechce,“ vysvětluje Plattner.

Konkurence bude následovat

SAP nyní začne nový Business Suite aktivně prodávat, k čemuž už vyškolil značné množství konzultantů. Ti mají pomoci nejenom s technologickým nasazením, ale také firmy učit to, jak začít nové procesy založené na zpracování dat v reálném čase vůbec využívat. Jenom na platformu HANA je vyškoleno 5 tisíc odborníků a SAP dokonce založil vlastní institut, který se vzděláváním v této oblasti zabývá.

Pořízení si nového rychlého systému ale nemusí být levná záležitost. Prakticky všichni pilotní zákazníci hlásí, že k novému Business Suite postavenému na databázi HANA rovnou nakoupili nové serverové technologie, které SAP vyvíjí společně s firmami jako IBM, HP či Fujitsu a které jsou postaveny právě na pamětech. „Teprve s novým hardwarem se projeví všechny výhody a úspory. Na starých serverech by nasazení bylo nákladné a neefektivní,“ vysvětluje IT šéf Bayeru.

Klepněte pro větší obrázek
S využitím in-memory odpadají limity pevných disků. Technologický inovátor v SAPu Vishal Sikka.

I když je současným zájmem SAPu to, aby zákazníci jeho software provozovali na nové databázi, podporuje také konkurenční produkty, od DB2 od IBM, přes SQL až po databáze Oraclu. „Díky dvacetiletému vývoji SQL je možné nové funkce podporovat i jinde,“ tvrdí Plattner.

Německá společnost očekává, že pro nový produkt během následujících 12 měsíců získá vyšší stovky zákazníků a firmy začnou s postupnou migrací. SAP ještě před oficiálním oznámením Business Suite pro HANA údajně registroval veliký zájem zejména od mladých čínských společností a tradičně ve Spojených státech. „Americké firmy s novými technologiemi mnohem více experimentují a jdou do většího rizika,“ konstatuje spoluzakladatel SAPu.

„Konkurence nás bude následovat,“ myslí si Jim Hagemann Snabe. Nicméně vize toho, že veškerá data budou k dispozici okamžitě v reálném čase, není ojedinělá. S podobnou technologií už si hraje i Microsoft a Oracle nedávno oznámil novou databázi spojenou s databázovým strojem Exadata X3. SAP si každopádně hodně věří. „Vědomí toho, co se u nás teď děje, musí být pro šéfa Oraclu zajímavé,“ naráží Hasso Plattner na Larryho Ellisona a věčné soupeření obou společností.

Zatímco HANA je především in-memory databáze a platforma určená pro ukládání, zpracovávání a analyzování tradičních strukturovaných dat, objevují se i slibné technologie, které podobné aktivity dělají s daty nestrukturovanými a dávají jim kontext. Od této oblasti si hodně slibuje například HP s jeho Autonomy.

Diskuze (14) Další článek: Gigabyte uvede řešení pro stavbu vlastního počítače v monitoru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,