Samsung už nebude polovodičovou jedničkou. Může za to propadající se trh s paměťmi DRAM

Od roku 2017 si Samsung drží pozici největšího výrobce polovodičů na světě, kdy předběhl dlouholetého krále v podobě Intelu, který si tuto příčku držel více než 20 let. Nyní ale dle informací Gartneru nastávají problémy i pro Samsung.

Trh s paměťmi DRAM (Dynamic random-access memory) se totiž od minulého roku začal propadat (meziročně o 22 %) a s ním i ceny. Samsungu tak významně klesá příjem a protože 88 % příjmů Samsungu pochází právě z tohoto trhu, jedná se o obrovský problém.

Samsung se musí snažit přejít na nové technologie pamětí, stavět nové továrny a rychle vyvíjet nové pokročilejší technologie. Vzhledem k těmto problémů dokonce Samsung i včas varoval investory, že výsledky za první čtvrtletí budou špatné a pod úrovní plánovaných odhadů.

To však neznamená, že samotný polovodičový trh je problémový, právě naopak - stále roste a mezi roky 2017 a 2018 o slušných 12,5 % na celkových 475 miliardy dolarů. Lze tak očekávat, že na první pozici největšího výrobce polovodičů se tento rok opět vrátí Intel, a to i přes to, že musí čelit silnější konkurenci od AMD.

Diskuze (6) Další článek: Obluda na nebi: největší letadlo na světě Stratolaunch má za sebou první let

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,