Samsung varoval investory, že finanční výsledky za první čtvrtletí budou špatné

Podobně jako tomu bylo u Applu a dalších technologických společností, také Samsung se potýká se zpomalením trhu. Firma varuje své investory před blížícími se finančními výsledky za první čtvrtletí letošního roku, že nenaplní dřívější očekávání.

Varování má jasný důvod - po nejnovější revizi financí to vypadá, že se Samsung nevejde do plánovaných odhadů a pokud by na to předem neupozornil, mohl by z toho mít větší problémy než jen výrazný pokles akcií na burze.

Hlavní příčinou poklesu příjmu, a tím pádem i zisku, je menší zájem o paměti a chytré mobilní telefony obecně. Ceny operačních pamětí postupně klesají a nové modely telefonů se nedaří prodávat v takových objemech jako dříve.

Silná konkurence z USA i Číny

Jak už bylo vidět z finančních výsledků Applu a prodaných iPhonů v předchozím čtvrtletí, vypadá to, že je trh poměrně nasycen a mohla by se opakovat podobná situace, se kterou se setkal i počítačový trh, který měl své maximum v roce 2011 (365 milionů prodaných kusů). Od té doby poptávka klesala a dnes se poměrně ustálila na hodnotě 259 milionů prodaných kusů počítačů a notebooků za rok 2018.

Samsung se také musí potýkat s tím, že Apple od něj odešel v rámci mnoha oblastí (hardware, výroba) a roste mu další velká čínská konkurence - Huawei, která velmi efektivně cílí právě na segment levnějších a středně drahých mobilních telefonů, kde měl Samsung doposud velmi silnou pozici.

Diskuze (18) Další článek: Místo barevných témat zamknutý účet. Spousta lidí naletěla na vtípek na Twitteru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,