SAP začne ve velkém podporovat české startupy

Německý softwarový obr SAP začne v rámci svého startupového programu podporovat také firmy z Česka. Pod svá křídla jich chce ještě letos vzít až několik desítek.

Německý softwarový obr SAP začne výrazně podporovat české startupy. Ještě do konce tohoto roku by chtěl vybrat až několik desítek tuzemských začínajících společností, kterým pomůže s vývojem jejich produktů a prosazením na globálním trhu. Rozsáhlý program má odstartovat červencovými konferencemi v Praze a Brně, kam chce SAP pozvat zhruba 60 zdejších startupů.

Cílem je v obou městech vybrat zhruba 15 startupů. „Firmy si hledáme sami a postupně je oslovujeme,“ říká pro Connect.cz Barbora Calaba, která se v Silicon Valley o startupový program SAPu stará. Firma je tak v Česku ve spojení například s Jihomoravským inovačním centrem, akcelerátorem StartupYard či několika andělskými investory. „Pozvané startupy budou moci 3 až 4 minuty prezentovat svůj projekt (pitch). Je jedno, zda půjde o B2B či B2C, máme zájem o všechny druhy aplikací.“

Aktivity v České republice jsou součástí velké celosvětové akce, v rámci které SAP ještě do konce tohoto roku uspořádá 50 konferencí. Česko se stalo součástí těchto aktivit díky údajně slibnému potenciálu. „Na zdejším trhu vidíme obrovský potenciál zdejších technologických podnikatelů,“ tvrdí Calaba. „Osobně jsem se s některými z nich v Silicon Valley potkala a velmi mne zaujali.“

Více než 400 milionů dolarů na investice

Češi už ostatně v rámci programu SAPu uspěli. Společnost na svém nedávné konference Sapphire v Orlandu vyhlásila vítěze a jedno ze 3 ocenění získala také česká firma Semantic Visions. Ta se svým softwarem dokáže analyzovat informace z internetu a na jejich základě pak predikovat vývoj na světových finančních trzích. Semantic Visions postupně začínají nabírat první zákazníky, třeba Českou spořitelnu.

Jedna z největších softwarových společností na světě spustila zmiňovaný program nazvaný Startup Focus zhruba před rokem a jeho součástí je aktuálně více než 450 firem. Z České republiky to jsou prozatím společnosti 2. Na startupový program je navázaný také investiční fond SAP Ventures, z jehož finančních prostředků je možné do vybraných startupů investovat. SAP aktuálně v tomto fondu navýšil hotovost na 405 milionů dolarů.

Cílem programu Startup Focus je co nejvíce podpořit novou platformu SAP HANA. To je technologie, která funguje nejenom jako databáze pro ukládání dat, ale zároveň umožňuje chod velmi rychlých aplikací. Funguje totiž na bázi in-memory (chod v rychlé paměti) a pro samotný SAP představuje jeho největší budoucnost. HANA je nejrychleji rostoucím IT produktem v historii.

Startupy, které chtějí využít podpory SAPu, tak musí své aplikace provozovat právě na platformě HANA. SAP kromě volného ročního přístupu k této technologii dokáže zajistit také podporu od lidí na lokálním trhu (v Česku tak budou k dispozici odborníci ze zdejší pobočky SAPu) a jakmile bude produkt hotov, díky své obří síti obchodníků, zákazníků a marketingových odborníků pomůže s uvedením na globální trh.

Výměnou za tyto a další služby pak SAP získává základnu aplikací, které běží na HANA a platforma tak postupně získává větší odbytiště. „Aplikace pro HANA jsou budoucností SAPu,“ dodává Calaba.

Váš názor Další článek: Mobily v roce 2017: miliarda Androidů ročně, Windows Phone dožene iOS

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,