Šéf ČTÚ Pavel Dvořák jako příklad úřednické zbabělosti [komentář]

Současnému předsedovi rady Českého telekomunikačního úřadu Pavlu Dvořákovi v příštím roce končí jeho mandát v čele tuzemského regulátora mobilního trhu a je vysoce pravděpodobné, že do dalšího funkčního období jmenován nebude. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, který členy a předsedu rady jmenuje, je totiž s Dvořákovou nečinností dlouhodobě nespokojený (dokonce mu „osobně nesedí“) a uskutečnil kroky, které mají vést k rozhýbání celého úřadu.

Kuba už letos jedním z pěti členů Rady ČTÚ jmenoval novináře a výrazného kritika českého mobilního trhu Ondřeje Malého a minulý týden vyšlo najevo, že další uvolněný post v radě převezme po exposlanci a dřívějším lobbistovi Zdeňku Švrčkovi (ODS) právník Robert Pelikán. Nejvyšší patra ČTÚ už tak přestávají být odkladištěm vysloužilých politiků (člen rady Milan Šimonovský je exministrem dopravy a Jana Fürstová bývalou náměstkyní ministrů financí a spravedlnosti) a možná se s úřadem konečně začne něco dít.

Bát se a nic nedělat

Věci se ale mohly dít už v předešlých letech. Je sice pravda, že se ČTÚ z veliké míry řídí politickým zadáním, které za Dvořákovy éry prakticky úplně chybělo a nyní pod ministrem Kubou dostalo jasné znění, na druhou stranu to úřad a jeho vedení neomlouvá z naprosté pasivity. Například v sousedním Polsku nastoupila ve stejném roce jako Dvořák do čela tamního telekomunikačního úřadu Anna Streżyńska. Polsko tehdy mělo ceny volání ještě vyšší, než Česko a o několik let později je v tomto ohledu na úrovni vyspělých západních zemí.

Klepněte pro větší obrázek
Členové Rady ČTÚ měsíčně pobírají plat okolo 80 tisíc korun. Dvořákova éra nečinnosti zřejmě brzy skončí.

Streżyńské totiž nechybělo to, co Pavlu Dvořákovi absolutně chybí – odvaha a průbojnost. Bývalá předsedkyně polského úřadu dokázala vyvinout tlak na politiky, kteří s ní museli začít spolupracovat, a zároveň úspěšně bojovala proti právním a lobbistickým tlakům mobilních operátorů.

Dvořákova parta to dělala přesně naopak. Politické (ne)zadání sloužilo jako zástěrka toho, že se nic nedělalo a nikdo z ČTÚ neměl zájem prosazovat něco, co nemusí. Úřad zřejmě v žádném tajném spojení s českými operátory nebyl, svojí nečinností jim nicméně udělal službu, která se projevuje v až 50procentních maržích na jejich produktech. Bojácnost, nekompetentnost, nezájem a efekt „teplého místečka“ členů Rady ČTÚ způsobili, že než, aby se představitelé úřadu dostávali do křížku s právníky a lobbisty operátorů, raději nic nedělali.

Právnické a lobbistické tlaky samozřejmě budou na ČTÚ působit i v budoucnu. Ondřeje Malého ostatně Telefónica v čele úřadu „přivítala“ stížností o podjatosti a velká trojice neustále bombarduje média a veřejnost prohlášeními, že případný čtvrtý operátor na trhu a další virtuální operátoři budou mít oproti těm současným zásadní výhody. Martin Kuba i z tohoto důvodu ČTÚ jasně sdělil, že nová analýza českého mobilního trhu a podmínky pro vstup čtvrtého operátora musí být právnicky neprůstřelné dokumenty.

Právník Robert Pelikán je i díky těmto skutečnost ideálním kandidátem na nového předsedu ČTÚ, i když Martin Kuba tuto informaci prozatím nepotvrdil. Pro český telekomunikační trh je nicméně dobře, že představiteli úřednické zbabělosti Pavlu Dvořákovi bude v čele úřadu brzy konec.

Diskuze (29) Další článek: Tablet s dokem trochu jinak: Acer Iconia W700 (IFA)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,