Šéf Huawei: naše příjmy klesnou o 30 miliard dolarů. Americké restrikce nás zasáhly více, než jsme předpokládali

Donald Trump v rámci speciálních zákonů pokračuje v ekonomické válce s Čínou a firma, která na tyto zákazy zatím doplácí asi nejvíce, je Huawei. Právě s Huawei nesmí bez povolení vlády spolupracovat žádná americká společnost. Huawei tak ztratilo partnerství s Googlem, Facebookem, Intelem, Qulacommem ale třeba i klíčovou firmou ARM, na jejíž architektuře jsou postavené všechny moderní mobilní čipsety.

I když už se objevily zprávy, že Huawei problém řeší pomocí vývoje vlastního operačního systému s vlastním App Storem, zůstává spousta dalších problémů, které se týkají samotného softwaru a podpory cloudových platforem. Telefony Huawei se tak více méně stávají mimo Čínu neprodejné.

Šéf Huawei - Ren Zhengfei se k problému poprvé vyjádřil v tom smyslu, že to společnost zasáhne velmi tvrdě a důsledky omezení budou horší, než očekávali. Minulý rok dosáhlo Huawei na celkové příjmy 104 miliard dolarů a letos bylo v plánu kolem 130 miliard dolarů.

Kvůli tak významným omezením už by se ale i tento rok měl projevit propad příjmů, respektive nedojde k plánovanému navýšení a odhady Huawei zatím hovoří o konečném výsledku kolem 100 miliard dolarů. Huawei by tak jen tento rok mělo přijít o 30 miliard dolarů.

Příprava až na 60% pokles zahraničních tržeb

To je však jen začátek, protože nesmíme zapomenout na to, že stále dobíhají současné modely, které už jsou vyrobené nebo pro ně má Huawei ještě naskladněné součásti. Pokud by restrikce trvaly i příští rok, dopady na prodeje a finanční výsledky by mohly být ještě výraznější.

„Nemůžeme získat potřebné komponenty, nemůžeme být v řadě mezinárodních organizací, spolupracovat s univerzitami, používat cokoli, co pochází od amerických společností a navíc se připojovat do sítí, které tyto součástky používají,“ popsal šéf Huawei.

Je totiž nutné připomenout, že kromě amerických zákazů je v řadě zemí Huawei na černé listině, takže nesmí dodávat technologie pro vládní organizace, spolupracovat s vědeckým vývojem v univerzitách nebo se podílet na výstavbě sítí 5G.

Šéf Huawei také prozradil, že už v současnosti klesly mezinárodní prodeje o 40 %, přičemž firma se připravuje na pokles až o 60 %. Zároveň upozornil na důležitý fakt - Donald Trump se vyjádřil, že by možná změnil názor s omezením pro Huawei, pokud by došlo k výhodnější obchodní spolupráci. Z toho je patrné, že Trumpovi nejde ani tak o problém s bezpečností, jak prezentoval dříve. 

Diskuze (20) Další článek: Google čelí podezření, že ve vyhledávači ukazuje kradené texty písní

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,