Severní magnetický pól „odcestoval“ z Kanady na Sibiř. Vědci musí upravit model

  • Zemské magnetické pole se chová nepředvídatelně
  • Severní magnetický pól se posouvá z Kanady směrem na Sibiř
  • Vědci musí rychle aktualizovat Světový magnetický model

Zemské magnetické pole se chová nepředvídatelně a v tuto chvíli není zcela jisté proč. Od roku 1831, kdy se badateli Jamesi Clarku Rossovi podařilo na jedné z cest nalézt severní magnetický pól, se tento bod postupně posouval. Nedávno se začal posouvat rychleji, než se očekávalo, což může způsobit vážné problémy.

Pohyb zemského magnetického pole je popsán ve Světovém magnetickém modelu (World Magnetic Model), který je využíván systémy všeho druhu od GPS v telefonech až po komplexní navigační systémy používanými při námořní a letecké navigaci.

Pól odcestoval z Kanady na Sibiř

Aktuální verze modelu byla vydána v roce 2015 a měla vydržet až do další plánované aktualizace v roce 2020. Magnetický pól se ale poslední dobou pohybuje tak rychle, že bude nutné provést aktualizaci dřív.

Zemský severní magnetický pól se totiž posouvá z Kanady směrem na Sibiř. V polovině devadesátých let vzrostla rychlost pohybu pólu z přibližně 15 kilometrů ročně na zhruba 55 kilometrů za rok, kvůli čemuž se v loňském roce ocitl na východní polokouli.

„Umístění severního magnetického pólu je podle všeho řízeno dvěma velkými magnetickými poli – jedním pod Kanadou a druhým pod Sibiří,“ říká Phil Livermore, odborník na zemský magnetismus na univerzitě v Leedsu ve Velké Británii. „Sibiř tuhle soutěž vyhrála."

Posun pólu způsobuje problémy

Při kontrole modelu na začátku roku 2018 zjistili odborníci z amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) a British Geological Survey v Edinburghu, že chyby jsou natolik zásadní, že došlo k překročení prahových hodnot, přijatelných pro navigační chyby.

Klepněte pro větší obrázek
Pohyb severního magnetického pólu (zdroj: Twitter American Mensa)

Odborník na magnetické pole Země Arnaud Chulliat uvedl pro magazín Nature, že „Chyba se neustále zvyšuje.“ Vědci předpokládají, že posun magnetického pole je způsoben pohybem tekutého železa v jádře naší planety.

Je nutné neprodleně upravit model

Při obzvláště silném geomagnetickém pulsu v 2016 se jižní magnetický pól posunul směrem k Jižní Americe, což zachytily výzkumné satelity European Space Agency. Tento neočekávaný vývoj se objevil těsně po poslední aktualizaci modelu v roce 2015, takže nebyl v modelu uveden. Odborníci k tomu uvedli, že tato změna přišla v nejhorším možném okamžiku.

Pohyb magnetického pólu zvyšuje chybu modelu zejména v oblastech, kde se dochází k největším změnám, tedy primárně v polárních oblastech. „Skutečnost, že se magnetický pól posouvá, činí tuto oblast více náchylnou k velkým chybám,“ vysvětluje Chulliat.

Zásadní je v tuto chvíli rychlé provedení aktualizace Světového magnetického modelu. Národní úřad pro oceán a atmosféru doufá, že se mu podaří vydat nejnovější verzi ke 30. lednu tohoto roku. Nová verze by měla zůstat dostatečně přesná až do příští pravidelné aktualizace v roce 2020.

Diskuze (31) Další článek: Čínský MacBook Air na vlastní oči: Huawei umí udělat pěkný notebook, ale okatě opisuje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,