Seznam a TechSquare vypraví do Vídně startupový autobus

Pomoci začínajícím českým technologickým firmám získat nové možnosti a kontakty v zahraničí. To je jeden z hlavních cílů projektu Czech Pioneers Bus, který do Vídně koncem října vypraví tuzemská internetová jednička Seznam.cz společně se smíchovským technologickým centrem TechSquare, státní agenturou CzechInvest, fondem Rockaway a společností IBM.

Ve vídeňském císařském paláci Hofburg se každý rok koná akce nazvaná Pioneers Festival. Na ní se představují zajímavé mladé projekty v podstatě z celého světa. Nejde pouze o internetové služby, ale také nápady z oblasti robotiky, internetu věcí, velkých dat a podobně. Před časem zde jeden z mála rozhovorů poskytl například zakladatel a šéf GoodData Roman Staněk, který už na investicích získal přes 101 milionů dolarů.

„Chceme ve Vídni pomoci zviditelnit tuzemské projekty a nápady a pomoci jim v získání kontaktů,“ popisuje účely Czech Pioneers Bus šéfka TechSquare Petra Hubačová. Seznam, TechSquare a spol. pro zájemce zajišťují ubytování na tři noci včetně dopravy oním autobusem, vše zdarma. Autobus vyráží z Prahy a vezme to i přes Brno. Podmínkou je mít projekt a zaplatit si některý z lístků na samotný Pioneers Festival.

Zkušenosti Čechů

Ve Vídni letos například vystoupí lidé ze slovenského Aeromobilu, zástupce Twitche, který koupil Amazon, lidé z Cisca, Y Combinatoru, Qualcommu, Microsoftu, PayPalu, IBM či řady světových byznysových a technologických médií. Kromě přednášek jsou k dispozici různé prezentace, stánky a startupové soutěže.

„Minulý rok jsme byli ze stovek přihlášených nominování mezi padesátku nadějných firem v rámci soutěže Pioneers Challenge. Během návštěvy Vídně nás oslovilo několik investorů,“ popisuje své zkušenosti Vít Horký, spoluzakladatel Brand Embassy, kteří nedávno získali investici milion dolarů. „Nicméně obchodní příležitosti jsme žádné nezískali. Snad proto, že na podobných akcích bývá spousta startupů a jen málo větších firem, které vyhledávají služby startupu.“

Pioneers byl prvním veřejným představením pro mladý český projekt Socifi, který rovněž drží čerstvou dolarovou investici. „Stále získáváme pozitivní vazbu od lidí, což pomáhá budovat důvěryhodný vztah s klienty a partnery,“ říká šéf společnosti Zdeněk Hornych.

Ve Vídni bude letos zastoupeno několik velkých investičních fondů ze Silicon Valley, například Sequoia Capital, Accel Partners, Earlybird a další. Za česko-slovenský fond Credo Ventures dorazí Andrej Kiska, syn slovenského prezidenta.

Diskuze (2) Další článek: Trojka je magické číslo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,