Seznam buduje nové velkolepé sídlo

Čistý zisk Seznamu v loňském roce překonal hranici miliardy korun. Firma se ze současných nevyhovujících prostor přestěhuje do nové budovy hned vedlé té stávající.

Největší tuzemská internetová firma Seznam.cz bude od podzimu bydlet v novém. Podle informací Živě.cz se značná část pražských zaměstnanců přestěhuje do vznikající šestipatrové budovy na pražském Smíchově. Část současných prostor Seznamu zůstane.

Seznam v současné době sídlí v Paláci Křižík na Radlické ulici, kde několikapatrové prostory sdílí s dalšími nájemníky, například českou pobočkou Skypu a eBaye. Velikost a rozložení současných kanceláří ale firmě dlouhodobě nevyhovuje. Nová budova, kterou Seznam až na dva obchody obsadí celou, se nachází na stejné ulici a od současných prostor jí dělí jenom jedna stavba. Prostory by měly pojmout kolem 600 lidí. Součástí komplexu budou také čtyři podzemní podlaží, čtvrté bude sloužit jako garáž.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Seznam nemá současnou budovu na Smíchově sám pro sebe. Sídlí tam další firmy včetně eBaye a Skypu. Palác Křižík 2 obsadí celý.

Horolezecká stěna a nabíječka elektromobilů

Seznam se ale nepřesune úplně celý, 600 míst i tak není dost. „Původně jsme se měli přestěhovat kompletně do nové budovy, ale rosteme tak rychle, že nám kapacitně nebude stačit,“ řekla Živě.cz Irena Zatloukalová ze Seznamu. Palác Křižík 2, jak se nové budově říká, bude se současným sídlem propojen průchody a bude jednoduché se mezi kancelářemi pohybovat.

Česká internetová jednička nebude Palác Křižík 2 vlastnit, opět si ho bude pouze pronajímat. Firma se ale bude podílet na nákladech. „Nová budova stojí vlastníka (tedy Palác Křižík) několik stovek milionů korun, část z investice nese na sobě Seznam.cz, zejména tu, která se týká vnitřního vybavení či kompletně celého vybavení přízemí s naší vlastní recepcí,“ uvedla Zatloukalová.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vizualizace nových prostor. Podoba ještě není kompletní, ale plány má firma nemalé.

I když Seznam nebude vlastníkem, do celého projektu přímo promlouvá a podílí se na jeho koncepci a realizaci. Společnost si chce celé sídlo přizpůsobit svým představám a výrazně si od současnosti polepšit. „Bude to rozhodně posun na vyšší standard, než máme doposud,“ míní Zatloukalová. „A bude to odpovídat situaci a investicím pro 600 lidí, ne pro 30.“ Dominantním prvkem má být velkolepá recepce a zasedací místnost v přízemí. V současných prostorách to nemá Seznam vyřešené úplně nejlépe. V přízemí je recepce správce budovy a recepce Seznamu až v patře čtvrtém.

Prostory mají být zařízeny v současném trendu kanceláří technologických společností. Seznam plánuje vybudovat tři velké odpočinkové terasy, horolezeckou stěnu, posilovnu, uzamykatelné kóje na kola, nabíjecí stanice pro elektromobily a další. Jde také o určitou rivalitu s českou pobočkou Googlu, která v listopadu v rámci oslav pátého výročí v Česku otevřela rovněž na Smíchově menší Googleplex. „Osobně si myslím, že budeme rozhodně víc cool,“ dodala Zatloukalová.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na Radlické už se staví. Do budovy za stovky milionů korun se Seznam nastěhuje na podzim.

Internetový obr poroste také v Brně, kde sídlí vývojový tým většiny hlavních produktů Seznamu. V kancelářském komplexu Brno Business Park si Seznam k současnému patru a půl chce pronajmout místo další. V Brně mimochodem staví nové sídlo také Red Hat.

Seznamu se daří. Firma koncem loňského roku oznámila, že poprvé v historii dosáhla čistého zisku přes 1 miliardu korun při příjmech 2,5 miliardy. Má kolem 950 zaměstnanců a letos plánuje jich plánuje přijmout další desítky.

Diskuze (53) Další článek: Popové hvězdy propagují službu Megaupload navzdory vydavatelům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,