Seznam vyhlásil Googlu válku. Žádá náhradu škody více než 9 miliard korun

Podíl v obecném vyhledávání Seznamu v posledních letech Seznamu klesl na čtvrtinu. Už i český trh totiž ovládl Google a největší česká internetová společnost dává americkému hegemonovi za vinu, že si pomohl nedovolenými praktikami.

Seznam žádá náhradu škody ve výši 9,072 miliardy korun. Ta mu podle ekonomických znalců vznikla mezi lety 2011 a 2018, když Google zneužíval dominantní postavení na Androidu. Česká firma se pochopitelně opírá o vyšetřování a následné uznání viny ze strany Evropské komise. Ta Googlu v roce 2018 uložila pokutu ve výši 4,34 mld. eur (zhruba 114 mld. korun).

 

Pokuty Googlu od Evropské komise:

  • 2017: 2,42 mld. eur za zvýhodňování vlastního vyhledávače cen zboží
  • 2018: 4,34 mld. eur za monopolní praktiky na Androidu
  • 2019: 1,49 mld. eur za vynucování ekluzivity reklamech na webech třetích stran
 

Na základě rozhodnutí Evropské komise z roku 2018, které potvrdilo, že se společnost Google dopustila porušení předpisů Evropské unie na ochranu hospodářské soutěže, nyní žádáme náhradu škody, která nám vznikla při snahách o rozšiřování našich aplikací a služeb na mobilní zařízení s operačním systémem Android,“ vysvětluje místopředseda představenstva Seznam.cz Pavel Zima.

Evropská komise tehdy klepla Google přes prsty, protože:

  • Výrobci zařízení, kteří chtěl využívat Play Store, museli předinstalovat i vyhledávač Googlu a prohlížeč Chrome.
  • Google vybraným výrobcům platil, aby na mobilech a tabletech byl výhradně jeho vyhledávač.
  • Výrobci nemohli na žádných zařízeních používat odnože Androidu (Fire OS, LineageOS…), pokud chtěli získat licenci na Google Mobile Services.

Těmito praktikami Google znemožnil růst konkurence, naopak posílil on sám. Seznam přitom v dnešním oznámení říká, že měl ambice na Androidu posílit. Loni ostatně ukázal, že chce s výrobci jednat. Spolu se Samsungem představil speciální smartphone.

Google vytvořil sofistikovaný systém překážek, skrze který roky bránil Seznamu ve vstupu na trh a činil tak v rozporu s právem EU. V důsledku toho vznikla Seznamu škoda,“ říká Michal Feix, jednatel společnosti Chronos Consulting, který firmu hájí v boji s Googlem.

Seznam Googlu poslal předžalobní výzvu o uhrazení zmíněné částky do 30 dnů. Pokud nevyhoví, firma se obrátí na soud. Náhradu škod po Googlu si letos začala nárokovat také Heuréka, požaduje 400 milionů.

Sledujte Týden Živě o rekordní pokutě pro Google:

Diskuze (44) Další článek: Prosincový meteorický roj Geminidy slibuje více než sto „padajících hvězd“ za hodinu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,