Shutterstock mění šéfa. Zakladatel Jon Oringer odchází po 16 letech z vedení nejznámější internetové fotobanky

Jon Oringer, který v roce 2003 v New Yorku založil web Shutterstock, oznámil, že v dubnu odstoupí z funkce generálního ředitele. Ve společnosti, jejímž hlavním byznysem je sdílení a obchodování s fotografiemi, bude nadále působit v roli výkonného předsedy představenstva.

V dopise zaslaném minulý týden Oringer uvedl, že má v úmyslu se „i nadále podílet na strategii a řízení podniku“. Server TechCrunch, který o odstoupení informoval, označuje Oringerovo rozhodnutí za „konec jedné éry“.

Od startupu na špičku

Americký fotograf, programátor a podnikatel Jon Oringer založil Shutterstock v roce 2003. Aby služba nezačínala s prázdnou, nahrál do ní třicet tisíc vlastních fotografií, které zpřístupnil prostřednictvím předplatného. Uživatelé dostali právo na neomezený počet stažení a použití za 49 dolarů měsíčně.

Klepněte pro větší obrázek 
Jon Oringer založil Shutterstock v roce 2003

Když poptávka začala převyšovat nabídku, začal Oringer najímat další přispěvatele. Již v roce 2006 o sobě firma prohlašovala, že je s 570 000 obrázky „největší agenturou s fotografiemi poskytovanými na základě předplatného na světě“.

V říjnu 2012 vstoupil Shutterstock na newyorskou burzu jako veřejně obchodovaná společnost. Dnes je hodnota firmy odhadována na necelých 1,5 miliardy amerických dolarů. V roce 2018 dosáhl dle Yahoo Finance čistého zisku 31 milionů amerických dolarů.

Jon Oringer se loučí

Oringer ve svém dopise uvádí, že za jeden z největších úspěchů považuje vyplacení více než miliardy dolarů nezávislým fotografům, grafikům a dalším přispěvatelům, kteří se rozhodli nabízet svá díla právě přes tuto platformu.

TechCrunch konstatuje, že odchod z funkce generálního ředitele souvisí s finančními výsledky za čtvrtý kvartál. Celkové příjmy se sice ve srovnání s předchozím rokem zvýšily o 4 procenta, ale čistý příjem klesl o 63 procent a čistý příjem na akcii také poklesl o téměř 22 procent. Tento trend však byl v souladu se směřováním společnosti v posledních několika letech.

Do křesla generálního ředitele v dubnu usedne Stan Pavlovsky, který se po odchodu Oringera posunul v hierarchii funkcí na jeho místo. Kromě snahy o zlepšení finančních výsledků bude mít za úkol vyřešit obvinění z cenzury, ke které mělo docházet filtrováním výsledků vyhledávání pro čínské uživatele.

Váš názor Další článek: Ukrajinský taktický pozemní dron Centaur uveze až půl tuny nákladu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,