Historie | Bezpečnost | Šifrování

Šifrovací technika RSA slaví čtyřicet let. Dnes je na principu veřejného a soukromého klíče postavené skoro vše

Dnes je to právě čtyřicet let od chvíle, kdy si Ronald L. Rivest, Adi Shamir a Leonard M. Adleman zažádali u amerického úřadu USPTO o patent s docela vágním názvem Cryptographic communications system and method.

Patent se dočkal finální publikace o šest let později a popisoval kryptografickou metodu s veřejným klíčem, kterou dnes známe pod zkratkou RSA. Ano, jedná se o první písmena příjmení autorů šifrovací techniky.

obrázek 018.png
Úvodní stránka patentu číslo 4405829

RSA se brzy dočkala ohromné popularity, a pokud se používají dostatečně dlouhé klíče, může bez problémů sloužit i dnes.

Podstatou asymetrického šifrování s veřejným klíčem je pár hesel (klíčů). Jeden klíč je veřejný a poskytnu jej každému, kdo se mnou bude chtít navázat šifrované spojení. S tímto veřejným klíčem je matematicky spárovaný druhý a už soukromý klíč, který mám pouze já.

Druhá strana mi pomocí mého veřejného klíče zašifruje zprávu a já ji dešifruji pomocí svého soukromého klíče. Rivest, Shamir a Adleman tuto techniku před lety zpopularizovali a dnes je na principu veřejného a soukromého klíče postavená většina kryptografických řešení počínaje kryptoměnami a konče třeba nejrůznějšími digitálními podpisy a certifikáty.

Diskuze (2) Další článek: „Mužská rýmička“: Mýtus, nebo tvrdá realita?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,