Souboj lobbistů: Mohli bychom odejít z EU, říká šéf Googlu pro zpravodajství

Mezi mnohými evropskými vydavateli a Googlem pomalu vrcholí bitva o finální podobu nové směrnice o autorském právu. Naposledy jsme o ni psali v září, kdy ji dal v podstatě zelenou i Evropský parlament, ačkoliv na finální podobě se bude muset dohodnout Rada EU – tedy ministři členských zemí unie.

V mezidobí obě strany využívají prostor k lobbování. Zatímco zastánci směrnice, která by mohla za určitých okolností vést ke zpoplatnění indexování stránek Googlem, argumentují, že Google parazituje na jejich dílu, které přebírá a bezúplatně zobrazuje ve svých službách, firma samotná se nyní vyjádřila třeba skrze svého viceprezidenta pro zpravodajský obsah Richarda Gingrase.

Klepněte pro větší obrázek
Růžově zvýrazněný zpravodajský blok ve výsledcích vyhledávače Google. Právě přebírání podobného obsahu by některé vydavatelské domy chtěly zpoplatnit.

Ten v rozhovoru pro The Guardian poprvé a jako doposud nejvýše postavený manažer Googlu nabídl možnost, že by mohla firma v Evropě uzavřít svůj zpravodajský agregátor Google News (česky Zprávy Google), ačkoliv se chce dohodnout.

Lex Google

Právě ze služby News zobrazuje Google úryvky článků (nadpisy, obrázky) i ve své klíčové vyhledávací službě. Vydavatelé, zejména ti z Německa, by rádi docílili toho, aby tato praxe pokračovala, vyhledávač je totiž zdrojem návštěvnosti, nicméně požadují od Googlu zároveň komerční licenci – chtějí za tento sdílený obsah od Googlu peníze.

Právě to by jim měla umožnit chystaná novela směrnice a její článek 11 často přezdívaný jako daň z odkazu, případně lex Google, neboť je fakticky přímo namířený proti americké firmě.

Nutno podotknout, že mnohdy poměrně ostré výroky z obou stran jsou přirozenou součástí aktivního lobbingu v posledních měsících, takže je musíme brát s určitou rezervou. Ukončení zpravodajského agregátoru v celé EU by totiž Google jistě poškodilo (nutno však podotknout, že i vydavatele, protože se jedná o stále silnější zdroj návštěvnosti).

Určitý precedent tu přitom je, když totiž podobnou legislativu na národní úrovni představilo Španělsko, Google tamní News v reakci na to opravdu ukončil. Španělský trh je však ve srovnání s celou Evropou spíše zanedbatelný.

Diskuze (36) Další článek: Pozor na čerstvou vlnu podvodných e-mailů. Hacker vás při sledování porna neviděl

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,