Spaceknow: Češi zprůhledňují svět pomocí satelitů

Pavel Machálek pracoval ve výzkumu NASA a teď rozjel firmu Spaceknow, která chce skrze satelitní snímky výrazně zprůhlednit celosvětovou ekonomiku.

Connect.cz ze San Franciska: Pavel Machálek si splnil sen. Držitel titulu Ph.D. z astronomie a astrofyziky nějakou dobu pracoval ve výzkumu NASA na projektu Kepler. „Bylo to super, měl jsem visačku NASA. Denně jsem pracoval v betonovém bunkru bez oken a s takovou tou blikající zářivkou. Na mém těžkém kovovém stole byl vyražen nápis projekt Apollo a můj šéf byl součástí programu přistání na měsíci. Když jsem občas zašel za kamarády, kteří pracovali vedle v Googlu, se všemi těmi jejich tříkolkami a barvami jsem si tam připadal jako ve školce,“ vzpomíná.

Teď už český inženýr a triatlonista sedí v mnohem pestřejším prostředí. Pronajímá si prostor v coworkingovém centru Geekdom v centru San Franciska, který provozuje stále silnější cloudová společnost Rackspace. V místnosti plné graffiti kreslí na tabuli a začíná vysvětlovat, proč ze zajímavé pozice v NASA odešel. „Cílem je radikální zprůhlednění globální ekonomiky. Všem zemím bude denně měřena ekonomika. Nezastavíme se, dokud vše nezdigitalizujeme,“ popisuje svojí vizi.

Klepněte pro větší obrázek
Nezastavíme se, dokud vše nezdigitalizujeme. Pavel Machálek.​

Zní to poněkud neurčitě, ale to, na čem Machálek se svým týmem dělá, předkládá výsledky velice jasné. Machálek je zakladatelem a šéfem asi rok a půl fungující společnosti nazvané Spaceknow, která prozatím v San Francisku a Praze zaměstnává sedm lidí plus několik dalších externě. Spaceknow vyvíjí softwarový nástroj běžící v cloudu, jenž dokáže automatizovaně analyzovat satelitní snímky. Kombinuje různé zdroje, hledá v nich to podstatné a výsledky předkládá – jak Machálek říká – těm, kteří chtějí a potřebují vědět.

Analýza světa skrze satelity

Hned první živý příklad je výmluvný. Machálek najde satelitní záběr v podstatě prázdné oblasti kolem Donbasu. Pak začne překlikávat na časové ose a je možné sledovat, jak se oblast postupně plní vojenskou technikou ruské armády. Pak ukazuje několik dalších příkladů – stavby rafinerií, stavbu nového obřího kampusu Applu, utečenecký tábor, potopení a práce kolem lodi Costa Concordia, ilegální drogová pole v latinské Americe, budovu, kde byl zastřelen Usáma bin Ládin.

Klepněte pro větší obrázek
Jaké jsou zásoby ropy? Stačí si to naklikat.​

Spaceknow plně běží ve webovém prohlížeči a zákazníkům dává skutečně mocný nástroj. Na mapě si mohou vyznačit, podobně jako třeba text ve Wordu, jakoukoliv oblast na světě a nechat superpočítačovou cloudovou silu na pozadí ve velice krátké době předložit výsledky. Software analyzuje změny a poskytne přehled o tom, jak se situace v oblasti vyvíjela. Vše funguje na bázi strojového učení (machine learning), automatizace a chytrých algoritmů.

Tímto způsobem je možné monitorovat v podstatě cokoliv – energetické sítě, ropná pole, silnice, továrny, farmy, pole, parkoviště, vojenské základny, noční města, přístavy, stavby celých čtvrtí a měst. Cokoliv, co je potřeba. Spaceknow v současné době systém nabízí několika pilotním zákazníkům a brzy ho nabídne i širší škále klientů. Předplatné vyjde na několik tisíc dolarů měsíčně. A kdo jsou ti zákazníci? To bude do jisté míry citlivé téma, český cloudový nástroj si totiž mohou koupit třeba vojenské či zpravodajské služby. „V tomto ohledu nemůžu nic potvrdit ani vyvrátit,“ říká Machálek.

Klepněte pro větší obrázek
Spaceknow dokáže předložit třeba informace o jednotlivých firmách.​

Spaceknow každopádně mohou využívat i firmy a právě zde by se mohlo projevit ona radikální transparentnost ekonomiky, o které Machálek mluví. „Představte si, že vyjednáváte s čínským výrobcem o cenách, dodávkách a podobně. Když v našem softwaru zjistíte, že provozuje pět továren, ovšem náklaďáky jezdí pouze do tří z nich, evidentně dvě stojí a nic nevyrábí. Výhoda při vyjednávání tak může být zásadní.“ Jiným příkladem může být ropa. Díky snímkům je možné vidět její zásobárny po celém světě. A dá se zjistit aktuální stav zásob. Pro investory jistě zajímavé.

Privatizace vládních technologií

Podobnými možnostmi už samozřejmě dnes vojenské či zpravodajské služby disponují. Jde ovšem o vládní složky, kde se vývoj hýbe velice pomalu a navíc je neskutečně drahý. Spaceknow svůj nástroj na základě zpětné vazby vylepšuje na týdenní bázi a doposud státní možnosti převádí i do běžné ekonomiky. „Je to privatizace vládních technologií,“ říká Machálek.

Klepněte pro větší obrázek
Spaceknow vytváří ekonomický index Číny, do budoucna se chce zaměřit i na další země.​

Citlivost tématu je ovšem evidentní. Český podnikatel například nechce příliš mluvit o tom, kde a na jakých cloudových platformách Spaceknow běží. Zároveň je z rozhovoru poměrně jasné, že Spaceknow zajímá především lidi zaměřující se na méně průhledné země jako Čína, Rusko a podobně. „Tak třeba Čína předkládá nějaká oficiální čísla o své ekonomice, ale to je snůška lží jedné politické strany.

My přinášíme do jejich ekonomiky onu transparentnost.“ I proto Spaceknow pracuje i na dalším produktu. Je to vlastní ekonomicky index Číny, který se opět měří z dat získaných v rámci satelitních snímků. I ten je možné získat za předplatné, případně i jako syrová data. Toho využívají třeba velké banky, které informace následně kombinují s dalšími zdroji. Podobné indexy chce česká firma v budoucnu přidávat.

Spaceknow lze přirovnat ke společnosti Palantir, za kterou stojí jedna z největších osobností Silicon Valley Peter Thiel. Palantir rovněž nabízí analytický software, který údajně stál za odhalením úkrytu bin Ládina. Firma už na investicích získala 1,6 miliardy dolarů. A je také podobně tajemná. „Čím více budeme úspěšnější, tím méně toho o nás budeš vědět,“ usmívá se Machálek u oběda.

Něco, čemu nejde zabránit

Ale co věci jako odpor proti sledování a podobně? „Význam a přínos naší technologie výrazně převýší prvotní obavy a připomínky. Podobně, jako to bylo u Google Maps, GPS a tak dále. Tohle je něco, čemu nejde zabránit,“ věří mladý vesmírný inženýr.

Klepněte pro větší obrázek
Spočítejte si počet automobilů.​

Spaceknow v současné době odebírá data snímky od tří provozovatelů satelitů (vysoké, střední a nízké rozlišení), konkrétně od DigitalGlobe, Planet Labs a Landsat. Všem subjektům nabízí podíl z tržeb, jehož velikost firma nechce komentovat.

Rozvoj Spaceknow byl v první fázi financovaný z vlastních zdrojů. Pavel Machálek firmu založil se svým spolužákem ze střední školy. Jaroslav Javornický vede pražskou pobočku, kam se hledají další technici, a má za sebou slušné zkušenosti a úspěchy z IT byznysu. Stojí například za e-mailovou aplikací eM Client či projektem AppToCloud. Poradcem Spaceknow je pak Steve Coast, což je zakladatel otevřených celosvětových map OpenStreetMap.

Spaceknow už má za sebou první seed investici. Tu poskytnul zakladatel Mall.cz a investor Ondřej Fryc. „Bylo to hodně rychlé. Ondrovi jsme ukázali powerpointovou prezentaci, zalíbilo se mu to a do dvou týdnů jsme měli peníze,“ říká Machálek. Další zastávkou bude investice series A. V současné době se v Silicon Valley jedná o pěti až deseti milionech dolarů.

Češi ve vesmíru

Češi jsou v aktivitách kolem technologií a vesmíru možná až nečekaně aktivní. David Pavlík pracuje ve společnosti SpaceX Elona Muska a podílí se tam na vypouštění raket. Společnost CDN77 Zdeňka Cendry zase zpracovává a doručuje velice hromadu velice objemných snímků z Hubbleova teleskopu. A Evropská kosmická agentura se bude podílet na provozu Prague Startup Center v pražském paláci Adria.

Diskuze (3) Další článek: 10 skrytých sémantických specialit v Googlu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,