Sphero se posouvá od výroby robůtků ze Star Wars. Vrhá se do technologií pro policii a armádu

Možná si pamatujete, že když před pár lety začaly vycházet nové filmy ze světa Star Wars, objevily se na trhu malé dálkově ovládané droidy R2D2 a BB-8. Stála za nimi společnost Sphero, kterou tito robůtci vystřelili v popularitě, byť chytrých hraček má za sebou mnohem více. Vlna Star Wars už zas pomalu opadla a Sphero už tyto roboty nevyrábí, nicméně zakládá nový startup, v rámci kterého se bude věnovat tvorbě robotů pro policii a armádu. 

Sphero o tom informovalo v tiskové zprávě. Startup se bude jmenovat Company Six a chce vytvářet „lehká a zároveň pokročila robotická řešení“ pro bezpečnostní složky a osoby v první linii, takže záchranáře, policii, hasiče, armádu apod. To je jistý posun od základního byznysu Sphero, který se v současnosti týká především tvorby robotických a vzdělávacích hraček. 

Společnost nicméně uvádí, že cílem nové firmy je především udělat inteligentní roboty a systémy založené na umělé inteligenci komerčně dostupné i pro oblasti, kam se tyto technologie zatím příliš nedostaly. Vycházet chce u toho z dosavadních zkušeností - například robůtky ze Star Wars, kterými před časem tolik uchvátila svět, může přestavět tak, aby byli odolnější a vybavení kamerami, a pak nic nebrání tomu používat je například k průzkumným nebo sledovacím úkolům. 

Sphero také oznámilo personální změny ve svém vedení. Novým ředitelem společnosti je Paul Copioli, který dříve působil například v Lockheed Martin, jednom z největších výrobců armádní techniky na světě. V poslední době pracoval ve výrobci programovatelné elektroniky pro mládež littleBits, kterou Sphero nedávno koupilo. Vše tak do sebe zapadá. Company Six již získalo investici v hodnotě 3 milionů dolarů. 

Diskuze (2) Další článek: Kolonizace Marsu: Terraformace, nebo úpravy lidského genomu?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,