Spory EU s Googlem zřejmě bude řešit i Jourová

Eurokomisařka Věra Jourová zřejmě promluví do digitální agendy Evropské unie, zejména do ochrany soukromí a dat. A vypadá to, že EU bude více nepřátelská proti americkým firmám.

Connect.cz z Bruselu: Jeden z úkolů od předsedy Evropské komise Jean-Clauda Junckera směrem k budoucím dvěma vládcům evropské digitální agendy zní jasně: připravit a doladit pravidla pro zachování soukromí a bezpečnosti dat a osobních údajů na internetu. Na tom by se vedle eurokomisaře pro digitální ekonomiku a místopředsedy pro jednotný digitální trh měla podílet také česká eurokomisařka Věra Jourová (ANO).

Jourová dostane část zodpovědnosti a práce v oblasti, kam spadá mimo jiné dlouho diskutované nakládání se soubory cookies, ze své pozice eurokomisařky pro spravedlnost a ochrany spotřebitele. Jourová bude součástí vytvořeného projektového týmu Evropské komise. Do hry celkově promluví čtyři evropské resorty.

V popisovaných internetových záležitostech by společné kroky měla koordinovat sestava složená z eurokomisaře pro digitální ekonomiku a společnost Günthera Oettingera, místopředsedy Evropské komise pro jednotný digitální trh Andruse Ansipa a právě Věry Jourové. Do oblasti zřejmě bude pronikat také dánská eurokomisařka Margrethe Vestager.

Dokoulet to s Googlem

Dánka naváže na tažení Joaquína Almunii, který doposud za Evropskou unii vedl spory se společností Google. Jejím úkolem tak bude tuto rozehranou partii dohrát. Věra Jourová by zase měla převzít některé záležitosti po Viviane Reding, tedy především onu regulaci v ochraně dat. Je tedy možné, že česká eurokomisařka nakonec promluví také do kritizovaného „práva být zapomenut“. Projektový tým má řešit rovněž modernizaci a zjednodušení pravidel pro online nakupování.

Klepněte pro větší obrázek
Tak hodně štěstí. Ilustrace: E15

Mnoho technologických firem a lobbistů čeká, co z této čtyřky vzejde a jak přesně nakonec bude jejich práce členěna. Velkou část záležitostí by měl ze své pozice šéfa pro jednotný digitální trh koordinovat bývalý estonský premiér Andrus Ansip. Dohlížet by měl i na to, jak se jednotlivé členské státy EU s celou agendou vypořádávají.

To by mohla být záruka kvality, jak ale upozorňují zahraniční Piráti, právě tento muž v roce 2012 označil smlouvu ACTA za dobrou věc. Vytvoření dobrého jednotného digitálního trhu by ale pro firmy i stát měl být jednoznačně přínos.

Nevraživost vůči americkým firmám

Obecně se zdá, že nová „digitální vláda“ na starém kontinentě nebude příliš otevřená americkým společnostem. Velice zajímavé bude sledovat především kroky eurokomisaře pro digitální ekonomiku a německého politika Oettingera. Třeba v tom, jak se bude stavět ke sporům Googlu s německými vydavateli.

 

Vypadá to, že nový digitální eurokomisař bude vystupovat proti Googlu a americkým firmám.

 

„Zatím se nám zdá, že Oettinger bude chtít poměrně razantně vystupovat proti Googlu a dalším zámořským firmám a bude se snažit jejich roli v Evropě oslabit na úkor zdejších společností a průmyslu,“ říkají pro Connect.cz někteří členové jeho nového týmu kolem digitální agendy.

Oettinger dle jejich slov sdílí mezi evropskými politiky rozšiřující se názor, že role Spojených států v Evropě by měla být více omezována, což je mimo jiné reakce na aféru NSA. Evropa chce například postavit podmořský kabel společně mezi starým kontinentem a Brazílií, aby data nemusela proudit pouze přes kabely americké. Stejně tak je velice živá myšlenka „evropského internetu“ – tedy to, aby existoval systém, který nepustí evropská data do jiných zemí.

Klepněte pro větší obrázek
Spravedlnost a ochrana spotřebitele zřejmě Věře Jourové přinesou i internetovou agendu. Foto: E15

To, jak by omezování Googlu a dalších mohlo vypadat, neznačil Oettinger ve sdělení pro německý Die Welt. „Nesmí se stát, že Google bude tvořit produkty budoucnosti jako automobily a televize a že na evropské firmy zbyde role dodavatelů,“ uvedl. Německému politikovi se velice nelíbí třeba pád evropských firem Nokia a Siemens v mobilních telefonech a drtivém nástupu americké konkurence. A nechce tedy, aby Google a další podobně ovládli také další oblasti.

Otevřít se operátorům

V bruselských kuloárech zaznívají také zvěsti o tom, že by Oettinger mohl začít více propagovat a tlačit dopředu internet věcí, chytré domácnosti a podobně. Jako dosavadní eurokomisař pro energetiku má totiž blízko právě k tomuto oboru a firmám a těch se propojené elektronické světy rovněž dotýkají.

Už v dřívějším textu jsme upozorňovali na nadšení evropských mobilních operátorů z nástupu Oettingera do funkce. Jeho vstřícnost se opět projevila, když v Die Welt naznačil, že se operátoři cítí být odstrkováni a že by se evropská legislativa měla více otevřít jejich návrhům. Opět je nutné zmínit, že Oettinger patří mezi odpůrce bezplatného roamingu.

Jak Oettinger, tak Ansip, Vestager a Jourová mají před sebou hodně živou agendu, která má co dělat s internetem a digitální ekonomikou. Kromě popisovaných oblastí jako cookies, ochrana dat či spory s Googlem se budou řešit také záležitosti typu Uber, čeká se na uvolnění bezdrátového spektra na 700 MHz a mnoho dalšího.

Diskuze (5) Další článek: Hackeři tajně sledovali činnost 300 bank a dalších firem. 12 let!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,