Srdce českého internetu má nový domov

Národní peeringový uzel NIX.CZ a správce české domény CZ.NIC mají nové prostory pro kritickou infrastrukturu českého internetu. Jsou na Žižkově a mají i 100Gb spoj.

V minulém roce otevřené datové centrum Českých radiokomunikací v Žižkovské věži se pomalu začíná plnit blikajícími servery a síťovými krabičkami. Kromě několika spíše utajovaných zákazníků se do nových prostor nastěhovali také dva hybatelé tuzemského internetu – národní peeringový uzel NIX.CZ a správce české domény CZ.NIC. Dalo by se tak říci, že srdce českého internetu má nový domov.

Dvě organizace, které spolu dlouhou dobu úzce spolupracují, se rozhodly do nové lokality nastěhovat společně a v rámci datového centra Tower tak sdílejí celou jednu „oplocenou“ část, k níž má přístup pouze několik povolaných osob. „Do projektu jsme šli společně mimo jiné z důvodu, že jsme díky tomu získali lepší podmínky a ceny,“ říká pro Connect.cz technický ředitel CZ.NIC Jaromír Talíř. Proces stěhování začal v polovině loňského roku a zakončen byl minulý týden.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vítejte v srdci českého internetu. Nyní i v datacentru Tower v Žižkovské věži. 

Jak národní registrátor domén, tak provozovatel internetového uzlu mají svojí hardwarovou a síťovou infrastrukturu rozesetou po několika místech v České republice. Společně už se potkávají například v datovém centru Sitel (dnes součást GTS), pro rozšíření se nicméně mimo jiné rozhodli kvůli rostoucím nárokům na prostor. „V současných datových centrech už máme všechny racky zaplněné a bylo nutné se porozhlédnout jinde,“ doplňuje Talíř.

Stogigabit na dalším místě

NIX jako český peeringový uzel zprostředkovává připojeným klientům a společnostem propojení s celosvětovou internetovou sítí a tímto způsobem prozatím odbavuje nejvíce dat v Česku (pomalu ho nicméně dohání společnost SuperHosting). Přes infrastrukturu NIXu teče ve špičce datový tok až 250 Gb/s, přičemž nejvíce z tohoto objemu patří telekomunikačnímu operátorovi Telefónica.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prozatím jedna 100Gb karta, v budoucnu jich ale bude více. Přes tuto se připojuje Telefónica.

Právě Telefónica je nově připojována také přes žižkovské datové centrum, kam NIX umístil jeden ze 3 100Gb switchů Nexus 7000 od Cisca. Významný operátor tam v současné době využívá jednu dvouportovou 100Gb kartu. Do budoucna má ovšem těchto karet přibýt více. „V současné době máme další 2 poptávky na tento rychlý spoj,“ říká při prohlídce nových prostor technický šéf NIXu Adam Golecký.

Jeden takový 100Gb switch vyjde na zhruba 2,5 milionu korun. NIX jeden další provozuje i v bývalém Sitelu a třetí pak využívá u sebe. Ne snad k vlastnímu spojení se světem, ale spíše jako zálohu, kdyby jeden ze dvou v produkčním nasazení odpadl. Oba tyto stogigabity využívá Telefónica.

Důvodů, proč si český internetový uzel vybral pro 100Gb spoje právě technologie od Cisca, je více. „Využíváme takzvané zapojení do hvězdy a v době, kdy jsme dělali tendr, umělo Cisco aktivní hvězdu nejlépe a bylo na tom nejlépe po technologické stránce,“ popisuje Golecký.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
NIX.CZ využívá 2 nezávislé optické spoje a kvalitní ohebné optické kabely. Na každou trasu je k dispozici 96 konektorů.

Roli podle jeho slov sehrálo také to, že Cisco bylo z konkurence v podobě Juniperu, Brocade a několika dalších nejlépe etablované na tuzemském trhu, což mělo zajistit dostatečný servis. Výkonná „krabice“ od Cisca kromě toho disponuje 32 10Gb porty, přes které jsou do světa připojováni další významní členi NIXu.

Nezávislé optické spoje

NIX pracuje se 2 na sobě nezávislými optickými spoji. Na každou takovou optickou trasu má k dispozici 96 konektorů. Pro porovnání – na bývalém Sitelu NIX funguje celkem s 560 takovými konektory. S optickými signály pracuje pasivní WDM modul bez nutnosti napájení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vlevo pasivní WDM pro optické spojení. Vpravo diskové pole CZ.NIC.

CZ.NIC na rozdíl od NIXu ve své nové lokalitě nikoho stogigabitem nepřipojuje, ale na vlastních serverech, z nichž velkou část tvoří stroje od Dellu (zejména díky poměru cena a výkon), provozuje rovněž kritické úlohy pro chod českého internetu. Žižkov je jedním ze 2 míst, kde běží národní registr internetových domén a kromě toho zde funguje také DNS server a interní testovací prostředí.

Běží zde také důležité databáze, jejichž data se alespoň v současné době ukládají na klasických diskových polích. Nejvíce úložného prostoru zabírají záznamy (logy) ze systému FRED (2 až 3 TB), což je český open source software pro správu internetových domén, který využívají země po celém světě. Samotná databáze registru tvoří asi 500 GB dat.

Klepněte pro větší obrázek
Společně v jednom domě. Infrastruktura CZ.NIC a NIXu v datovém centru Tower.

CZ.NIC má v datovém centru Tower aktuálně kapacitu 6 racků a připojuje se přes 10Gb switch od Juniper Networks. Tento prostor by měl vlivné organizaci na nějakou dobu vystačit.

Diskuze (6) Další článek: Zabezpečte si externí disk v hliníkovém „trezoru“ s šifrováním

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,