Hardware | Pevné disky

SSD mohou mít mnohem vyšší kapacitu než plotnové disky. Tyhle mají neuvěřitelných 25 a 50 TB

U plotnových disků aktuálně najdeme maximální kapacitu 12 TB s tím, že příští rok se dočkáme minimálně od Seagate 14TB a 16TB modelů. Společnost Viking Memory však dokázala kapacitu disků určených do serverů posunout o pořádný kus. Ve své nabídce totiž má modely s kapacitami 24 TB a 50 TB. A hlavně – jde o SSD.

Řada UHC-Silo má stejné rozměry jako běžné plotnové 3,5“ disky, v jejich útrobách však najdeme paměťové čipy SK Hynix. Na nich je zajímavá a úctyhodná technologie MLC, čekali bychom spíše TLC. Reálné využitelné kapacity jsou 22,9 TB a 45,8 TB u většího modelu.

Komunikace probíhá pomocí 6Gb SAS a je tedy jasné, že disky směřují do serverů. I proto udává výrobce, že díky těmto diskům je možné do jednoho racku vměstnat kapacitu přes 5 PB. Výhodou rovněž budou nižší nároky na napájení. V klidovém stavu si 3,5“ SSD řekne o 10 W, příkon v zátěži potom stoupne na 16 W. U plotnových disků to je standardně o nějakých 10 W víc. S tím je spojeno rovněž snadnější chlazení.

Sekvenční čtení má u disků dosahovat 500 MB/s a zápis 350 MB/s. Reálnější provoz samozřejmě lépe odráží náhodné čtení/zápis, u nichž výrobce udává hodnoty 60 000 IOPS, respektive 15 000 IOPS. Disky jsou samozřejmě dostupné výlučně pro firemní použití a ceny tedy neznáme. Celkem logicky ale půjdou i u menšího z disků daleko přes hranici 100 tisíc korun.

Na doma si můžete pořídit externí disky WD s kapacitou 4 TB:

Diskuze (9) Další článek: Vědci poprvé teleportovali foton ze Země na orbit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,