Stallman: Nikomu neříkejte, že bude Steam pro Linux

Už dlouhé měsíce se diskutuje, kdy se na Linuxu konečně objeví Steam – digitální distribuční herní kanál od společnosti Valve. To datum se blíží mílovými kroky a komunita se pomalu začíná rozdělovat. Zatímco jedni jsou nadšení, že si i na Linuxu snadno zakoupí a zahrají nějakou tu hru, jiní před Valve varují. Jedním z nich je i otec GNU Richard Stallman.

stallman.png
Guru světa GNU, Richard Stallman (Foto: Anders Brenna)

Některé výroky Richarda Stallmana jsou z dnešního úhlu pohledu trošku kontroverzní. Na druhou stranu, Stallman se alespoň poctivě drží své role duchovního otce celého projektu GNU a už bezmála třicet let se trpělivě bije za absolutní softwarovou svobodu až na úroveň programového kódu.

Jak se mu tedy líbí idea nesvobodných komerčních her na Linuxu? Se svými myšlenkami se svěřil na webu gnu.org a najdete v nich několik poselství:

  1. Nesvobodné hry jsou neetické, poněvadž hráči nenabízí absolutní svobodu (nemůže upravit jejich programový kód aj.).
     
  2. Pokud přesto budete chtít hrát nesvobodné hry, ideálním řešením by byl právě Linux, poněvadž je svobodnější než Windows (Steam by tedy byl etičtější na Linuxu než na Windows).
     
  3. Pokud nesvobodné hry na Linuxu přinutí hráče přejít právě na tento svobodný systém z Windows, výhody (Steamu aj.) převáží nad nevýhodami.
     
  4. Pokud ale budou distribuce nabízet Steam, přehodnotí priority svých uživatelů, pro které už nebude nejdůležitější absolutní svoboda, což je špatně (na linuxové distribuci by neměl být jediný nesvobodný program).
     
  5. Pokud chcete podporovat svobodu, nešiřte do světa informaci o Steamu pro Linux. Naopak propagujte svobodné projekty Liberated Pixel Cup a LibrePlanet Gaming Collective.

Je Steam skutečně ideologickým rizikem pro svobodný Linux? Podělte se se svým názorem v diskuzi.

Diskuze (78) Další článek: Tokijští vědci sestrojili neskutečně rychlé „Wi-Fi“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,