Starlink spouští satelitní internet pro obytná auta. Stojí o 680 korun víc a může být pomalejší

Starlink uvedl na trh nový produkt určený pro majitele obytných vozů. Proti běžnému internetovému připojení přes tuto satelitní konstelaci je zásadní výhodou dodávka bez čekání, k nevýhodám patří o 25 dolarů vyšší cena a nižší priorita síťových zdrojů.

Jinými slovy: varianta internetového připojení určená pro obytné vozy stojí stejně jako běžné připojení Starlink s funkcí přenositelnosti, která byla představena v březnu a umožňuje zákazníkům využívat službu i mimo domov. Běžné připojení však vyžaduje, aby měl uživatel nejprve službu doma (na pevné adrese), což pro některé zájemce nemusí být možné.

Satelitní internet pro „obytňáky“

Dalším rozdílem proti standardnímu produktu je, že varianta pro obytné vozy dává zákazníkům možnost pozastavit a zrušit pozastavení služby, takže mohou ovlivnit, kdy začne a skončí jejich zúčtovací období.

„Starlink pro obytná vozidla lze používat kdekoli, kde Starlink poskytuje své služby, a je ideální pro kempování a další aktivity na odlehlých nebo venkovských místech, kde je přístup k internetu nespolehlivý nebo zcela nedostupný,“ uvádí SpaceX na Twitteru s odkazem na oficiální stránku produktu.

Klepněte pro větší obrázek Starlink spouští satelitní internet pro obytná auta

V současné době nelze službu Starlink využívat za jízdy. Šéf SpaceX Elon Musk na Twitteru dodal, že anténa je příliš velká pro běžné automobily, nicméně ani to nezabránilo přinejmenším jednomu uživateli, aby si ji přišrouboval na kapotu svého vozidla.

Dražší, zato pomalejší

S ohledem na nižší prioritu může být připojení uživatelů v přetížených oblastech a ve špičkách pomalé a přerušované. „Uvedené rychlosti a nepřetržité používání služby nejsou zaručeny,“ uvádí poskytovatel internetového připojení na stránkách nápovědy.

„Starlink upřednostňuje síťové zdroje pro uživatele na jejich registrované adrese. Když přenesete svůj Starlink na nové místo, může tato prioritizace vést ke zhoršení služeb, zejména v době špičkového využití nebo přetížení sítě,“ uvedla společnost SpaceX v e-mailu zákazníkům.

Službu Starlink for RVs lze objednat i na českou adresu. V takovém případě musí zájemci počítat s částkou 15 600 Kč za hardware a 1980 Kč za poštovné a balné. Měsíční paušál pak činí 3 259 Kč, tedy o 680 korun víc než v případě internetového připojení s instalací na jednom konkrétním místě.

Diskuze (17) Další článek: Cableporn: Podívejte se na úžasná díla umělců z podnikových serveroven

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,