Startup Upgraded.io vám zajistí, že budete mít vždy ten nejnovější telefon, tablet a další zařízení

  • Budeme si elektroniku pouze pronajímat?
  • Upgraded.io chce odstranit problém pro fanoušky moderních technologií
  • Nový byznys model může narušit stávající způsoby prodeje

Přechod od vlastnictví k pronájmu lze v technologickém světě vidět v mnoha směrech – ať už se jedná o software a cloud nebo třeba už i u nabídku Applu, která za měsíční paušál umožňuje každý rok automaticky získat novou generaci iPhonu. Startup Upgraded.io chce ale tento princip posunout ještě mnohem dále.

Pokud patříte mezi milovníky nejnovějších technologií a vlastnit starý chytrý telefon nebo tablet vám připadá jako nepřípustné, jste přesně typ zákazníka, na kterého cílí Upgraded.io nejvíce.

Ale zatímco jsou tu jednotlivé náznaky pronájmu od jednotlivých firem pro vybraná zařízení (u nás to třeba zkouší Alza.cz s iPhony a Samsungy), Upgraded.io se chce do tohoto segmentu pustit ve velkém a celosvětově.

Startup založil a řídí Jamon Rahn, který dříve pracoval v Uberu a nyní chce vytvořit platformu, kde bude možné tímto způsobem pronajímat nejen telefony nebo tablety, ale i další zařízení jako notebook, brýle pro virtuální realitu a podobně. Vzhledem k tomu, že dané zařízení má i po roce poměrně vysokou hodnotu, lze odstranit problém s tím, že by uživatelé museli složitě hledat kupce přes různé bazary nebo aukční systémy.

Klepněte pro větší obrázek
Platforma počítá i s přehlednou správou pronajímaných zařízení

Systém by měl fungovat tak, že uživatel bude platit pouze rozdíl mezi cenou nového kusu a cenou použitého, která bude za rok nebo s novou generací. To významně snižuje částku, kterou je nutné platit, alespoň pokud dané zařízení nepoškodíte mimo rozsah pojištění a vrátíte ho.

Upgraded.io počítá s tím, že trh s použitým zbožím je dle odhadů Deloitte kolem 37 miliard dolarů a jen u telefonů je to 17 miliard dolarů. Jak se Jamon Rahn vyjádřil pro web Business Insider, součástí platformy je i přesná predikce hodnoty daných zařízení v budoucnosti dle předešlých nasbíraných dat.

Klepněte pro větší obrázek
Statistiky o trhu s použitými telefony od Deloitte

Vzhledem k tomu, že startup úspěšně prošel slavným Y Combinatorem a chystá se přes partnery rychle expandovat i do Evropy, můžeme očekávat, že by se z něho mohl stát nový miliardový jednorožec, který úspěšně podchytí potenciálně obří přechod na „hardware jako služba“.

Zdroj obrázku: Wikipedia

Diskuze (25) Další článek: Apple koupil startup Gliimpse, který sjednocuje zdravotní data pro stroje i pacienty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,