Šuškanda: Bezplatné Spotify by mohlo skončit

Apple plánuje restart své hudební služby Beats, jeho plány mu však kazí bezplatné Spotify. A tak firma tlačí přímo na vydavatele, ať se současným obchodním modelem Spotify nadobro skončí. Zdá se, že tlak slaví úspěchy, podle Digital Music News totiž Universal a Sony navrhují, aby Spotify omezilo svůj bezplatný provoz nejdéle na šest měsíců pro stávající uživatele a na tři měsíce pro ty nové, kteří se teprve zaregistrují.

291834979
Bezplatné Spotify

DMN cituje své zdroje, samotné Spotify však zatím nic podobného neoznámilo. Faktem však zůstává, že tlak na hudební službu sílí, Spotify se totiž v posledních letech stalo prakticky standardem na poli streamované muziky a urychlila celkovou krizi v oblasti prodeje muziky na klasických nosičích i v MP3.

Kritici bezplatného Spotify poukazují na skutečnost, že muzikant/vydavatel získává oproti ostatním placeným službám z přehrání jedné skladby velmi malý obnos. Spotify se ale brání, že tento deficit vyrovnává absolutním počtem přehrání – služba je prostě největší – a také tím, že bezplatné posluchače vychovává a stále více si jich nakonec přeci jen zaplatí placený prémiový paušál.

Pokud návrhy vydavatelů projdou, podobná „výchova“ se urychlí na několik málo měsíců. Část posluchačského spektra, se ale může vrátit k hudebnímu warezu, který v poslední dekádě díky podobným webům přeci jen poklesl.   

Diskuze (63) Další článek: Video: Projekt Irides od Microsoftu zrychlí virtuální realitu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,