Světová zdravotnická organizace: 1,4 miliardy lidí potřebují změnit svůj životní styl

Nedostatek pohybu představuje globální problém. Podle nové zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) se 1,4 miliardy dospělých vystavuje riziku chronických onemocnění – a to pouze kvůli nízké fyzické aktivitě.

Úplně nejhůř jsou na tom bohaté země: příliš sedavý způsob života vede téměř 40 % Američanů a 36 % Britů.

Doporučení WHO týkající se fyzické aktivity přitom nejsou nikterak přehnaná. Zdraví dospělí by se každý týden měli hýbat minimálně 2,5 hodiny s průměrnou intenzitou nebo 75 minut s vysokou intenzitou. Alespoň dva dny v týdnu bychom pak měli provádět i nějaké činnosti posilující svaly.

Nedávno provedená studie však ukázala, že 32 % žen a 23 % mužů cvičí méně – a to i při započítáni času stráveného chůzí, ježděním na kole či fyzickou aktivitou v práci.

„Na rozdíl od jiných významných globálních zdravotních rizik, úrovně nedostatečné fyzické aktivity celosvětově v průměru neklesají a více než čtvrtina všech dospělých nedosahuje úrovní fyzické aktivity doporučených pro dobré zdraví,“ uvedla hlavní badatelka Regina Guthold v oficiálním prohlášení.

Americká kardiologicka asociace již výše uvedená zjištění označila za vážný důvod ke znepokojení. Dlouhé sezení totiž jak známo zvyšuje pravděpodobnost vzniku srdečních chorob, mrtvice, obezity atd.

Diskuze (14) Další článek: Český rozhlas spouští „vizuální rádio“ – hybrid mezi rozhlasem a televizí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,