Microsoft | Windows 10

Také ve Windows 10 bude nové výchozí písmo. Zlepší čitelnost

Typografové v Microsoftu teď nejspíš dělají přesčasy. V Redmondu navrhli nové písmo pro vývojáře a vybírají z pěti alternativ, které by nahradily Calibri v MS Office. Nový nakonec bude i systémový font. Po Segoe UI dorazí Segoe UI Variable.

Microsoft jej testuje v aktuální sestavení Windows 10 Insider Preview Build 21376. Jak už je z názvu patrné, jde o úpravu současného písma. To bylo optimalizováno pro zobrazení o velikosti 9 pt (obrazových bodů), ale nehodilo se pro výrazně menší a ani větší formáty.

To změní Segoe UI Variable, který zlepší čitelnost i v jiných velikostech. U těch malých zvětší mezery, natáhne středovou výšku a tahy budou tlustší. U velkých se mezery naopak zmenší, prodlouží a zakulatí se konce tahů. Díky tomu bude mít Microsoft písmo, které půjde využít na počítačích, ale třeba také mobilech nebo Xboxech připojených k velkému televizoru.

segoe-ui-variable.png
Ukázka Segoe UI Variable (zdroj: Microsoft)

Původní Segoe navrhl Steve Matteson ze společnosti Monotype v roce 2004 a Microsoft si jej licencoval jako náhradu Tahomy. Poprvé se objevilo ve Windows Vista a MS Office 2007.

Diskuze (2) Další článek: Vyžeňte aligátory, přistává raketoplán. Od příštího roku se bude opět přistávat na jedné z nejdelších drah na světě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,