Také Windows Server 8 budou mít dlaždice Metro

Datum vydání nových serverových Windows se blíží. Také zde Microsoft použije nové grafické rozhraní Metro. Co dalšího bude Windows Server 8 umět?
Kapitoly článku

PowerShell

PowerShell je integrovaný přímo v Server Manageru, umožňuje spouštět příkazy na pozadí úloh a vytvářet automatizační skripty. Novinkou je možnost tvorby procesních toků pro víceserverové prostředí. Pro tento účel je k dispozici nové klíčové slovo workflow.

Jako příklad reálného procesního toku uvádíme posloupnost kroků nutných k možnosti spouštění webových aplikací na nově instalovaných serverech: instalace IIS, tedy role webový server; publikování webové aplikace; spuštění IIS; test webové aplikace. Síla nástroje PowerShell v nové verzi je v paralelnosti. V praxi to znamená, že ve skriptu definováno akce se neprovádějí postupně server za serverem, ale jsou spuštěny najednou na všech serverech.

Hyper-V 3.0

Největší slabinou hypervizoru Hyper-V ve srovnání s konkurencí (VMware) byla škálovatelnost. Tento handicap je od verze Hyper-V 3.0 minulostí. Nová verze podporuje až 160 logických procesorů na hostujícím hardwaru, kde logický procesor je buď jádro nebo HyperThread. Pro virtuální stroj lze nakonfigurovat až 32 virtuálních procesorů a maximálně 512 GB RAM. Novinkou je použití technologie NUMA (Non-Uniform Memory Access), která přispívá k vysoké škálovatelnosti.

Klepněte pro větší obrázek
Možnost síťové vrstvy demonstruje rozdíl mezi rychlostí přenosu dat na storage připojený přes klasickou gigabitovou síť a vysokorychlostním multikanálovým SBM připojením přes RDMA, kde je rychlost přenosu 2 GB/s.

Pomocí mapování NUMA uzlů je možné pro virtuální stroj určit, který CPU, případně které jádra a které oblasti paměti bude využívat. Přinese to zrychlení operací mezi procesorem a pamětí. Pro zajímavost, tato technologie je implementována iv SQL Serveru 2012 a bude ji využívat i finální verze IIS 8. Kapacita virtuálního disku může dosáhnout až 16 TB, bez ohledu na to, jak je tato kapacita rozložena na fyzických discích. Počet uzlů v clusteru se zvýšil ze 16 na 64 a počet virtuálních strojů v clusteru z 1 000 na 4 000.

Efektivní ukládání VHD souborů

V předchozích verzích VHD soubory, tedy soubory, ve kterých je uložen obsah disku virtuálního stroje, byly na fyzickém disku uloženy tak, že VHD soubor s kapacitou 40 GB alokoval na fyzickém disku stejnou kapacitu. K úspoře kapacity přispívá i deduplikace dat. Budou porovnávány 32kB až 128kB oblasti v NTFS oddílu na a v konečném důsledku budou údaje uloženy pouze jednou. Windows Server 8 umožňuje využívat i nový diskový formát VHDX, který podporuje kapacitu disků nad 2 TB.

Live Migration

Windows Server 2008 R2 umožňoval technologii live migration, tedy přesun běžícího virtuálního stroje z jednoho fyzického serveru na jiný bez přerušení služeb, ale image disku musel zůstat na původním storidži. Na platformě Windows Server 8 je (konečně!) možná migrace virtuálních strojů bez jakéhokoliv omezení. Přitom stačí, aby byly servery, mezi kterými se migruje, síťově propojené, například ethernetovým kabelem.

Neexistují žádná omezení na počet současně probíhajících migrací. Není třeba žádné sdílení na úrovni storidžov. To pomůže při migraci malých a středně velkých podniků (SMB), které si nemohou dovolit SAN nebo se jim takové úložiště zdá složité do cloudu.

Klepněte pro větší obrázek
Nově vytvořený virtuální disk s kapacitou 5,5 GB zabírá na disku 4 kB. Vpravo je situace po nakopírování 326MB souboru. VHD soubor zabírá na fytickém disku pouze nutnou kapacitu.

Hyper-V 3.0 poskytuje plnou podporu pro migraci na úrovni storage, kde soubory související s virtuálním strojem, tedy nastavení, virtuální disk a snapshot soubory mohou být přesunuty do různých úložišť bez přerušení poskytování služeb pro koncové uživatele. Například je možné přesunout VHD soubor z lokálního storage na vzdálené sdílené úložiště.

Nové virtuální síťové technologie usnadňují zákazníkům migraci do cloudu a jsou klíčové pro jednoduché budování robustních privátních cloudů.

Navzdory proklamovaným možnostem při správě multiserverového prostředí zatím není možné vyzkoušet zprávu takového prostředí v širších souvislostech. Například System Center Virtual Machine Manager 2012 RC zatím nepodporuje zprávu Hyper-V 3.0. Souvisí to zřejmě s posloupností termínů.

Autor je nezávislý publicista a softwarový vývojář.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,