Tchajwanské fabriky čelí nejen koronaviru, ale také rekordnímu suchu. Hlad po čipech jen tak neskončí

Nejsou čipy a světlo na konci tunelu je stále v nedohlednu. Jedním z největších odběratelů je automobilový průmysl, který kvůli opožděným dodávkám integrovaných obvodů všeho druhu letos přijde možná až o 110 miliard amerických dolarů.

Horší pandemická situace

Všichni s obavami vzhlížejí na Tchaj-wan, který patří i díky fabrikám TSMC k největším výrobcům polovodičových prvků na světě. Ostrovní stát se nicméně vedle koronaviru potýká také s historickým suchem.

Tchajwanské centrum pro kontrolu nemocí TCDC včera zvýšilo stupeň epidemického varování na 3, což přináší opět zpřísnění podmínek na celostátní úrovni včetně ochrany pracovníků ve fabrikách. Nejde přitom o nahodilou odchylku – situace se zhoršuje už několik týdnů.

A navíc obrovské sucho

Aby toho nebylo málo, provoz TSMC a dalších linek na čipy komplikuje také historické sucho. Na Tchaj-wanu pořádně nepršelo už rok, zásoby v několika klíčových rezervoárech se neustále zmenšují a vysvobození zatím nepřinesly ani tradiční květnové monzuny.

Továrny TSMC, UMC a dalších výrobců v Tainan Science Park sice kvůli globálnímu nedostatku čipů fungují s vyšší prioritou, nicméně zásoby v klíčových rezervoárech pro tuto část země – Nanhua a Tsengwen – klesly podle Nikkei Asia na pouhých 11 a 6 procent.

Diskuze (1) Další článek: Hot Wheels nabídne věrnou zmenšeninu Cybertrucku na dálkové ovládání

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,