Tesla dostala zelenou k vybudování největší virtuální solární elektrárny světa

Vláda Jižní Austrálie oznámila, že bude pokračovat v dohodě, podle níž by Tesla měla nainstalovat solární panely na prvních 1 100 domů. Díky tomu vznikne to, co média označují za „největší virtuální elektrárnu světa“.

Realizace dotyčného záměru se začala řešit už v únoru, kdy však Tesla jednala s tehdy dominantní Labouristickou stranou. Když byl pak premiérem Jižní Austrálie zvolen Steven Marshall z Liberální strany, situace se poněkud zkomplikovala.

Liberální strana totiž měla vlastní plán na dotaci 40 000 domácích bateriových jednotek. Jeho smyslem bylo, aby obnovitelnou energii mohli využívat i lidé, kteří by si to jinak z finančních důvodů nemohli dovolit.

Nakonec to ale dopadlo tak, že vláda uvede v život obě zmíněné myšlenky. Pokud vše půjde dobře, Tesla postupně vybaví solárními panely a bateriemi Powerwall 50 000 domů – takže jižní Austrálie by za několik let mohla disponovat sítí až 90 000 budov napájených sluneční energií.

Elektřina v této síti se bude rozdělovat mezi jednotlivé domácnosti. Je totiž jasné, že některé z nich budou dočasně potřebovat (či naopak vyrábět) více „šťávy“ než jiné. A právě toto propojení představuje důvod, proč se v dané souvislosti hovoří o decentralizované virtuální elektrárnárně, tedy zcela novém typu elektrické infrastruktury.

Projekt Tesly bude podle dostupných informací financován z grantu ve výši 2 milionů dolarů a úvěru od australské vlády ve výši 30 milionů dolarů. V rámci dotačního programu Liberální strany se pak rozdělí 100 milionů dolarů (cca 2500 dolarů/domácnost).

Diskuze (11) Další článek: Pod Antarktidou se možná ukrývá neporušené ledové jádro staré přes milion let

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,