Tesla v Číně svolává přes 14 tisíc Modelů S kvůli problémům s airbagy

Tesla v Číně zahájila svolávací akci, během které bude do servisů pozváno více než čtrnáct tisíc vozidel typu Model S. Důvodem jsou problémy s airbagy, v jejichž důsledku může dojít ke zranění cestujících uvnitř vozidla.

Vadné airbagy již dříve vyústily v největší svolávací akci v historii Spojených států. Situace se vyhrotila zejména v posledních několika letech a v konečném součtu se týká 40 milionů defektních airbagů, z nichž některé byly instalovány i do vozidel Tesla. V jejím případě se jedná o všechny Modely S vyrobené v letech 2012 až 2016.

Výměna není vždy nutností

Z technického hlediska musí Tesla vyměnit airbagy pouze v autech, která jsou provozována v oblastech s vysokou vlhkostí vzduchu. Automobilka se však rozhodla neriskovat zdraví ani životy svých zákazníků a postupně provede výměnu ve všech vozech, vyrobených po roce 2012.

Protože riziko roste se stářím vozidla, rozhodl se americký výrobce začít u nejstarších prodaných kusů. Tesla zahájila výměnu airbagů v prostoru pro cestující ve všech Modelech S již v roce 2017 a nyní je na řadě čínský trh.

Co chystá Tesla nového?

V Číně bude muset do servisu 14 tisíc Tesel

Čínské ministerstvo dopravy vyhlásilo svolávací akci v pátek 18. ledna. V oficiálním vyjádření uvádí, že závada se týká airbagu spolujezdce, konkrétně součástky označované jako inflátor. Tento generátor, který produkuje plyn (konkrétně dusičnan amonný) nutný k naplnění vaku, vyrobila japonská společnost Takata.

Závada spočívá v tom, že při aktivaci airbagu spolujezdce může dojít k abnormálnímu poškození generátoru plynu, jehož součásti se mohou následně odlomit a zranit osoby uvnitř vozidla. To představuje značné bezpečnostní riziko.

V Číně se uvedený defekt týká 14 123 vozidel vyrobených v období od 4. února 2014 do 9. prosince 2016. Problém s inflátorem airbagů je kromě Tesly evidován také u vozů značek BMW, Chrysler, Ford, Honda, Mazda, Nissan, Toyota a řady dalších.

Diskuze (9) Další článek: Chytré reproduktory IKEA Symfonisk zahájí prodeje v srpnu. Schovají se do nábytku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,