Tesla vyrobila rekordní počet elektromobilů, s původními plány je ale stále pozadu

Tesla se pochlubila výrobou a prodeji elektromobilů za poslední čtvrtletí, respektive za první čtvrtletí tohoto roku. I když opět dosáhla na rekordní čísla, původní odhady Elona Muska jsou stále hodně vzdálené realitě.

Za první tři měsíce tohoto roku Tesla vyrobila 34 494 elektromobilů, což je o 40 % více, než v předchozím čtvrtletí (čtvrté čtvrtletí roku 2017). Pokud jde o rozdělení jednotlivých modelů, Tesla uvádí, že z tohoto celkového počtu se jednalo o 24 728 kusů elektromobilů Model S a Model X a 9 766 kusů nového levného Model 3.

Právě Model 3 je trnem v oku Elona Muska, který slíbil, že se výroba dostane koncem roku 2017 na 20 tisíc kusů měsíčně. Po mnoha problémech je ale současná realita taková, že v posledním zmíněném týdnu vyrobila Tesla 2 tisíce kusů Model 3, což tedy vychází na přibližně 8 tisíc kusů měsíčně.

Klepněte pro větší obrázek

Tesla už ale úspěšně dokončila vývoj nového systému robotické výroby, který by měl být až 4× rychlejší než stávající používaný systém. Vše už má otestováno v Německu, kde linka běžela a nyní tak pouze došlo k rozebrání, k odeslání a nová linka se bude skládat ve Fremontu. Výhodou nové linky jsou také mnohem menší nároky na prostor, takže je z tohoto pohledu efektivnější. Elon Musk v rozhovoru uvedl, že z továrny, která původně patřila GM, dokáží díky tomu vyrábět o 30 % až 40 % více vozů.

Nový plán tak počítá s tím, že rychlosti 5 tisíc vyrobených kusů Modelu 3 za týden (20 tisíc kusů měsíčně) se podaří dosáhnout do tří měsíců. Pokud jde o samotné dodávky k zákazníkům, během prvního čtvrtletí to bylo celkem 29 980 elektromobilů, přičemž se jednalo o 11 730 kusů Model S, 10 070 kusů Model X a 8 180 kusů Model 3.

Tesla také prozradila, že i za první tři měsíce letošního roku zaznamenala rekordní počet objednávek a spokojenost zákazníků s novým Modelem 3 je 93 %.

Diskuze (33) Další článek: Malým Magellanovým mračnem se řítí neobvyklá splašená hvězda

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,