Těžaři kryptoměn za minulý rok nakoupili přes 3 miliony herních grafických karet

Na trhu už je několik měsíců velký nedostatek výkonných grafických karet a důvod je jasný – ve velkém je kupují těžaři kryptoměn, které lze pomocí grafických karet těžit. Typicky se jedná například o Ethereum a další druhy kompatibilních kryptoměn. Z prodejů sice má radost Nvidia i AMD, zatím ale nebyla přesné známá čísla, jakou část prodejů tvoří právě tento druh použití.

Analytická společnost Jon Peddie Research zveřejnila první přesnější odhady, které ukazují, že jen za rok 2017 se prodalo 3 miliony grafický karet, které byly následně určené pro těžení kryptoměn. Ve výsledku by se mělo jednat o prodeje v hodnotě 776 milionů dolarů, což je poměrně slušné číslo, alespoň ve srovnání s tím, jaké příjmy mají výrobci grafických karet.

Klepněte pro větší obrázek

Například Nvidia v minulém roce dosáhla na příjem 9,7 miliardy dolarů, jedná se tak o trh, který už dosahuje téměř deseti procent celkového příjmů ze všech segmentů. Pro Nvidii a AMD je to však stále příjem z herního segmentu, protože se jedná o herní grafické karty a nikoli profesionální modely či specializované výpočetní karty pro datacentra.

Pokud jde o současné tržní podíly, v posledním čtvrtletí roku 2017 se podařilo AMD zvýšit podíl o 8,1 %, zatímco Nvidii poklesl o 6 % a Intelu pak o 2 %. V celkových číslech ale stále vede Nvidia, který má podíl 18,4 %, přičemž AMD má 14,2 % a Intel se svými integrovanými grafikami v procesoru pak vysokých 67,4 %.

Ze statistik také vyplývá, že se za čtvrté čtvrtletí snížil počet počítačů se samostatnými grafickými kartami na 36,88 % ze všech prodaných počítačů (pokles o 2,67 %).

Diskuze (5) Další článek: Google vytvořil robotickou ruku, která se sama naučí, co má dělat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,