Tim Cook už má majetek v hodnotě 625 milionů dolarů. Hlavně díky Applu a Nike

Hlavní šéf Applu se sice svým majetkem nemůže rovnat nejbohatším lidem planety, ale i tak má slušně našlápnuto v dohledné době dosáhnout majetku v hodnotě jedné miliardy dolarů.

Dle odhadů Bussines Insideru totiž jmění Tima Cooka přesahuje přibližně 625 milionů dolarů, přičemž za hlavní část vděčí Applu. Nelze se tomu divit - pod jeho vedením Apple neuvěřitelně roste, což se podepisuje nejen na zvyšování základní odměny, ale i dodatečných prémiích v podobě hotovosti i akciích společnosti. Apple se stal s jeho vedením první společností, která pokořila hodnotu jednoho bilionu dolarů, i když je teď kvůli propadu technologického trhu opět pod touto hranicí.

Když se stal šéfem Applu v roce 2011, jeho základní mzda byla 900 tisíc dolarů ročně, zatímco v roce 2017 už to byly 3 miliony dolarů ročně. Mnohem důležitější jsou ale prémie za výkon a skvělé finanční výsledky, které například v minulém roce byly přes 9 milionů dolarů.

Vzhledem k tomu, že jako zaměstnanec i jako šéf dostával akcie Applu, které si z větší části stále drží, je jmění tvořeno hlavně akciemi Applu (622 milionů dolarů). Protože je zároveň v dozorčí radě společnosti Nike, se kterou Apple blíže spolupracuje, má také akcie této společnosti v aktuální hodnotě 3,4 milionu dolarů.

I přes poměrně velký majetek ale žije Tim Cook velmi skromně. Sám si koupil v Palo Alto menší domek o velikosti 223 m2 v hodnotě 1,9 milionu dolarů a oblečení nakupuje ve slevách. Je známý také svou náklonností k filantropii, jen v tomto roce daroval vlastní akcie Applu v hodnotě 5 milionů dolarů sdružení na ochranu občanských práv a podobně jako řada dalších, plánuje postupné předání veškerého svého majetku na dobré účely. Pod jeho vedením se k charitativním činnostem více připojuje i samotný Apple.

Diskuze (10) Další článek: Supermasivní černé díry v srdci galaxií obklopují fontány hmoty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,