Tip pro kutily: Levná balanční podložka z 3D tiskárny zabaví, naučí a navíc dobře vypadá

Existuje několik modelů, které si můžete postavit jako cvičný prototyp pro výcvik programování robotů. Nejčastěji se jedná o kolové roboty či mechanické paže, které dostávají různé úkoly. Teď jsme ale objevili zajímavé komplexní zařízení, které si přitom můžete snadno zkusit sestavit i doma.

Autorem je Johan Link, který je fanouškem robotiky i 3D tisku. Postavil si levnou balanční podložku, která dovede řešit příchozí míček a interakci s ním. Míček můžete na podložku kamkoli umístit (dokonce i hodit) a z podložky přitom nespadne, ani když do něj budete následně šťouchat. Můžete si pak zkoušet naprogramovat, aby na podložce kroužil apod.

Hlavní konstrukce celé balanční podložky byla vytištěná pomocí 3D tiskárny. Do složené konstrukce byly umístěné 3 servomotorky a další části, na které jsou připravené ohebné nohy, na kterých už je zcela plochá kruhová podložka.

Nad samotnou podložkou se pak nachází levná USB kamera s rozlišením Full HD, která je napojená na počítač, kde se obraz v reálném čase zpracovává pomocí OpenCV. Po detekci toho, kde je na ploše míček, dochází k rychlé reakci a pohybu pomocí servomotorků přes řadič Atmega32u4.

Celý projekt je podrobně popsaný zde, kde se kromě zdrojových kódů nachází i odkazy na jednotlivé komponenty, kde je lze koupit a za jakou cenu. Je to zkrátka zajímavá programovatelná hračka, která zábavnou formou řeší interakci vstupů a výstupů v reálném čase. Navíc si ji můžete sami sestavit a docela hezky vypadá, může být tedy na stole poutavým designovým doplňkem.

Diskuze (8) Další článek: Airbus A380 se přestane vyrábět. O největší dopravní letadlo už není zájem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,