Tisíc a jeden problém. Byznys ruského internetového gigantu Yandex se rozpadá

  • „Ruský Google“ by po izolaci země měl vzkvétat, ale opak je pravdou
  • Yandex má finanční potíže a opouštějí jej lidi
  • Spolupráci s ním ukončila i řada důležitých partnerů

Ačkoli jej vnímáme primárně jako vyhledávač, Yandex v Rusku poskytuje mnohem více služeb. Je to takový internet sám o sobě. Jeho domovská stránka připomíná tuzemský Seznam, slouží také jako agregátor zpráv, streamuje hudbu, účastní se rozvozu jídla nebo dopravních služeb ve stylu Uberu. A prodává zboží.

Je to zkrátka ambiciózní gigant, který rozsahem služeb přesahuje Google. Ruská agrese mu ovšem zasadila více ran. Cena jeho akcií roky rostla, loni v listopadu se však vydala opačným směrem. Zhruba v této době začali experti upozorňovat na riziko reálného zahájení války Ruskem.

Finanční potíže vyplývající ze sankcí

Západ na Rusko uvaluje další a další sankce a ruský technologický podnik vůči nim není imunní. Sám např. upozorňuje, že nemusí být schopný splácet dluhopisy. Z důvodu pozastavení obchodování s akciemi třídy A na burze NASDAQ by akcionářům potenciálně musel vyplatit až 1,25 miliardy dolarů. Firma přiznala, že takový finanční obnos nemá.

V polovině února Yandex zveřejnil finanční výsledky za poslední kalendářní rok. Meziročně navýšil příjmy o 54 % na 356 miliard rublů (očekával o něco méně). V tomto roce firma očekávala nárůst příjmů až na 500 miliard rublů. Velké naděje vkládala zejména do e‑commerce, kde pro letošní rok očekávala zdvojení tržeb. Růst měly také dopravní služby.

Klepněte pro větší obrázek

Válka vyvolaná Vladimirem Putinem ale změnila všechno. E-commerce se může zadrhnout, protože do Ruska přestává proudit zboží ze zahraničí. Navíc se může snížit kupní síla. Yandex ohrožují rovněž pozastavené dodávky hardwaru ze zahraničí. Kapacitu datacenter odhaduje na dalších 12–18 měsíců standardního provozu.

Současně se podnik obává toho, že by ruská vláda v reakci na sankce mohla zabavit některá jeho aktiva. Podnik primárně operuje na území Ruska, takže by firma případné zabavování pocítila. Pracuje pro ni přes 10 tisíc lidí. Mateřský podnik vyhledávače nicméně sídlí v Nizozemsku. Putin se minimálně připravuje na ovládnutí aktiv západních firem, které zemi v rychlosti opustily.

Yandex cenzuruje zprávy. Válka neexistuje

Na začátku března na Facebooku zveřejnil příspěvek Lev Gershenzon, někdejší šéf zpravodajství v Yandexu. Otevřený dopis adresoval svým bývalým kolegyním a kolegům a kritizuje v něm, že ruské publikum agregátoru ani po několika dnech invaze o válce neví nic. Yandex označil za klíčový prvek ve skrývání informací o Putinově válce.

Podcast Živě: Proč se daří dezinformacím a proč cenzura není vždy správným řešením

Nedostatek informací na straně obyvatelstva Ruska označil za hnací motor konfliktu. Poukázal na svobodná média, která tou dobou ještě mohla v zemi působit. Tehdy by Yandex podle Gershenzona za zobrazování jejích článků nenesl trestní zodpovědnost. Ve firmě Gershenzon působil zhruba osm let a odešel v roce 2013. V rozhovoru pro Protocol mluví o neoficiálního dohodě s vládou o filtrech pro zprávy. Podle jeho zdrojů je počet agregovaných médií aktuálně omezený na dvanáct až patnáct.

Klepněte pro větší obrázek

Své bývalé kolegy a kolegyně vyzval k opuštění podniku, pokud není v jejich silách místní poměry změnit. Problematičnost zpravodajství v Rusku si Yandex zřejmě uvědomuje, protože 18. března oznámil, že hledá kupce pro svůj agregátor zpráv Yandex News a infotainmentovou platformu Zen. Řekl, že se chce soustředit na zbývající byznysy.

Nuceně podnik 15. března opustil Tigran Khudaverdyan. V Yandexu působil jako výkonný ředitel a zástupce ředitele a v uvedený den se ocitl na sankčním seznamu Evropské unie. Ve zdůvodnění rozhodnutí stojí informace o cenzuře popsané Gershenzonem s tím, že vyhledávání informací přes Yandex poskytuje nespolehlivé výsledky.

Trhlina sem, trhlina tam

Problémy ruské firmy, která se snaží budovat dobrý obraz také na západě, se na sebe v důsledku neočekávaných událostí vrší. Výše popsané jsou zatím nejzásadnější, najdeme ale i další:

  • Dne 7. března představenstvo společnosti z vlastní vůle a s okamžitou platností opustili Esther Dyson a Ilya Strebulaev. Yandex důvod neuvedl.
  • Na začátku válečného konfliktu Litva požádala Google a Apple, aby ze svých digitálních katalogů s aplikacemi stáhly Yandex.taxi.
  • Začátkem března s Yandexem ukončil spolupráci americký Grubhub. Podnik se orientuje na rozvážení jídla.
  • Británie kvůli obavám o napojení na Kremlin sleduje Yandex, který v zemi provozuje službu pro rozvážení jídla, a uvažuje o jeho omezení.
  • Tlak na uvalení sankcí vůči Yandexu se stupňuje také v Evropské unii. Primární obavou je možné zneužití dat sbíraných službami Yandexu, k nimž patří zejména osobní doprava.
  • Mozilla vyloučila vyhledávač Yandex ze svého prohlížeče prostřednictvím aktualizace.

Podobně jako další podniky může Yandex postihnout rovněž odliv mozků ze země, není to ale jeho nejpalčivější problém. Aktuálně se firma potýká jak s dopady sankcí na ruském trhu, tak s nedůvěrou a možnými dalšími omezeními mimo Rusko.

Zdroje: Euractiv | The Guardian | Lev Gershenzon / Facebook | Lev Gershenzon / LinkedIn | RadioFreeEurope/RadioLiberty | Reuters (1, 2, 3, 4) | tisková zpráva Yandexu (1, 2, 3, 4) | YNDX / Yahoo Finance | finanční výsledky Yandexu zveřejněné dne 15. 2. 2022 | Protocol

Diskuze (48) Další článek: SpaceX už neplánuje vyrábět další kosmické lodě Crew Dragon. Čtyři stačí, bude je recyklovat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,