Tohle má být další miliardový byznys Microsoftu

Microsoft rozjíždí několik nových oblastí, z nichž každá směřuje k miliardovým ročním tržbám. Přesouvání dat do cloudu má být jedna z nich a vydělat na tom mají i partneři firmy.

Connect.cz z Washingtonu: Microsoft rozjel několik větších oblastí byznysu, z nichž od každé si do budoucna slibuje roční byznys o velikosti alespoň jedné miliardy dolarů. Na velice solidní náběhové křivce tento cíl splnit je přesouvání a zálohování dat do cloudu. Velkou šanci na tom vydělat mají i partneři největší softwarové firmy světa.

Microsoft a další cloudoví hráči se snaží přimět své zákazníky k tomu, aby co největší množství dat přesouvali právě do cloudu. To ale ne vždy je záležitost jednoho klepnutí myší. Firmy a organizace navíc často nechtějí mít v cloudu data všechna, ale například pouze méně citlivé záležitosti, a zbytek pak raději stále uskladňují „u sebe“. Mimo to cloudové služby často volí pouze pro zálohování a podobně. A to i z toho důvodu, že nechtějí odepisovat investice do infrastruktury, kterou mají zakoupenou.

Této oblasti se říká hybridní cloud. V tomto případě firmy neustále část dat provozují na svých serverech, jiné operace a informace ale přesouvají ven ke cloudovým hráčům.

Oživlá akvizice

Tyto operace s daty mezi IT prostředím zákazníků a cloudem vyžadují určitého „prostředníka“ a co nejlepší „transakční bránu“. Microsoft proto koncem roku 2012 koupil nenápadnou společnost nazvanou StorSimple. Nějakou dobu se ohledně ní odmlčel, nyní ale přichází s důležitými novinkami.

 

Rozjel se boj o přesouvání dat zákazníků do cloudu a Microsoft ho chce vyhrát.

 

StorSimple vyvíjí hardwarová zařízení, která pomáhají právě s přesunem dat v rámci onoho hybridního prostředí. Je to brána, skrze kterou je možné data „tlačit do cloudu“ a zase zpět. Microsoft nyní vydává novou sérii nazvanou Azure StorSimple 8000 (8100 a 8600) a společně s ní i softwarové nástroje Azure StorSimple Manager a Virtual Appliance. Pomocí této sady lze popisované operace realizovat.

Redmond se těmito kroky připojuje do veliké hry o data firemních a státních zákazníků, na která mají spadeny také další cloudoví giganti typu Google, Amazon a podobně. Zmiňovaný hybridní cloudový model také velice zajímá VMware a Hewlett-Packard, kteří přesně z těchto účelů investují do datových center a vlastních cloudů.

Dá se tedy říci, že Microsoft si StorSimple pořídil zejména z toho důvodu, aby mohl udávat tempo tohoto závodu a aby mohl lépe dostat data svých zákazníků do cloudu. A na tom všem dobře vydělat. Je to zřejmě chytrý krok, storage obr EMC například minulý týden koupil největší konkurenci StorSimple, firmu TwinStrata.

A ještě druhá a čerstvá akvizice

V souvislosti s ukládáním dat do cloudu Microsoft v těchto dnech realizoval také další důležitou akvizici. Za nespecifikovanou částku získal společnost InMage. Její nástroje zvládají zálohování prakticky čehokoliv (virtuální i fyzické IT prostředí, databáze, aplikace, jakékoliv systémy a tak dále) právě do cloudu. Díky tomu je možné cloud použít jako zálohování všeho druhu a službu typu disaster recovery pro obnovení dat při haváriích a výpadcích.

InMage během několika let svého působení získal investice 35,9 milionu dolarů a kromě prostředí Microsoftu podporuje i VMware. Microsoft plánuje další podporu, stejně jako v případě StorSimple spolupracuje s mnoha dalšími storage výrobci. InMage má být postupně integrovaný do Windows Azure.

Na tomto všem mohou společně s Redmondem vydělávat také partneři. Microsoft tradičně své produkty a služby nabízí především skrze ně a role partnerů se v práci s daty hodí především v oblasti integrace, migrace a podobně. Podle informací Connect.cz už se někteří čeští partneři o tuto oblast velice zajímají a vidí v ní příležitost.

Šéfové Microsoftu ostatně na loňském ročníku partnerské konference WPC prohlašovali, že ten, kdo s Redmondem půjde dělat cloud, bude růst mnohem rychleji než ten, kdo ho dělat nebude. Přesun dat do cloudu je jeden z příkladů.

V Microsoftu se ale evidentně chystají také na další hru. Firma údajně chystá vlastní „Azure Appliances“, tedy serverový hardware s připraveným softwarem Azure Pack. To lze popsat i jako „cloud v krabičce“, který si každý může koupit a rozběhat v datovém centru. O Azure Packu už jsme psali dříve.

Cestu autora na konferenci WPC 2014 hradila společnost Microsoft.

Diskuze (8) Další článek: Adidas miCoach Smart Ball: fotbalový míč se spoustou senzorů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,