Toto bude velké. Google začíná streamovat mobilní aplikace

  • Google koupil technologii Agawi
  • Pomůže mu streamovat mobilní aplikace bez potřeby instalace
  • Technologii vyzkouší ve svém vyhledávači

Google v relativní tichosti představil jednu z nejzajímavějších novinek za poslední roky. Není to žádná nová webová služba, mobilní aplikace nebo snad produkt zabalený v estetické krabičce, ale streamování aplikací z cloudu a tedy přechod na model aplikace jako služba.

Vyhledej a streamuj

Jak by to mělo fungovat v praxi? Dejme tomu, že budete mít v rukou telefon s Androidem a do mobilního vyhledávače zadáte třeba „ubytování na Vysočině.“ Google dnes v takovém případě zobrazí seznam všemožných hotelových katalogů a několik penzionů z vlastní mapové databáze.

Jenže na Play Storu najdete celý zástup aplikací pro Android, které to umí také a ubytování si v nich můžete i snadno zarezervovat. Anglický Google proto už dva roky indexuje i Play Store a může tyto programy na mobilu nabídnout mezi výsledky.

672694194
Aplikaci nemusíte instalovat, Google ji bude streamovat

Nicméně kdo by chtěl po každém hledání cokoliv instalovat a plnit si telefon aplikacemi, které použije jen několikrát do roka? Co kdyby v seznamu výsledků nebyl pouze odkaz ke stažení aplikace, ale i k jejímu jednorázovému spuštění bez potřeby instalace?

To by bylo skvělé a přesně toto už Google umí – sic zatím ve velmi rané fázi vývoje a jen s několika málo aplikacemi Hotel Tonight, Chimani, Daily Horoscope, My Horoscope, Useful Knots, Visual Anatomy Free, The Weather Channel a několik dalších. V praxi se tedy zatím jedná hlavně o technologické demo.

V anglické lokalizaci Googlu se tedy zobrazí i odkaz na relevantní mobilní aplikaci a tlačítko Stream, které zobrazí virtualizovanou a plně funkční aplikaci, která bude v závislosti na kvalitě internetového spojení snad jen pomaleji reagovat.

Za vším stojí Agawi

Aplikace ve skutečnosti poběží v emulátoru v datovém centru Googlu a to díky technologii Agawi, kterou si Google v tichosti koupil a která má přesně toto na starost.

Autoři Agawi původně počítali s tím, že jejich dítě najde odbyt hlavně v reklamách na aplikace. V banneru by se objevila třeba upoutávka na novou hru a rovnou možnost spuštění dema bez instalace. Namísto toho bude software sloužit ke streamování časem možná úplně celého Play Storu. Před samotnou instalací bychom si tak mohli časem program nejprve nanečisto vyzkoušet.

774130589
Autoři Agawi původně počítali s nasazením v mobilní reklamě – upoutávku třeba na hru by doplnila i možnost jejího streamování bez instalace na Androidu a iOS

A kdo ví, jednou – v nějaké budoucnosti, kde už bude naprosto všude velmi stabilní a rychlý mobilní internet – se z telefonu stane pouze tenký klient, který bude veškeré aplikace streamovat z cloudu. Ostatně svým způsobem se to už dnes tak trochu děje, protože takový webový prohlížeč, který patří na chytrých mobilech k nejpoužívanějším programům, není nic jiného než právě tenký klient.

Stále častější streamování obsahu z internetu a celková filosofická proměna softwaru ve službu (Office 365, Adobe Creative Cloud aj.) zároveň docela vtipně připomíná dřevní doby výpočetních technologií.

Návrat do minulosti?

Díky streamování hudby, filmů, her a časem i aplikací se totiž vracíme k jednoduchým terminálům a mainframu – sálovému počítači, který kraloval podnikům desítky let už od poloviny 20. století.

V minulosti byla tato architektura nutná především proto, že sálový počítač byl obrovský a stejně závratná byla i jeho cena. Organizace měla tedy zpravidla jen jeden a skrze terminály – monitor s klávesnicí se k němu připojovali ostatní pomocí sériové linky nebo modemu.

475691376
Počítačový terminál IBM 3846 z dřevních dob počítačové éry. Má pouze dva úkoly: zobrazit informaci na monitoru a odeslat do skutečného (sálového) počítače vstup z klávesnice.

V éře cloud-computingu podnikové mainframy vystřídaly datová centra, sériovou linku stále dostupnější a rychlejší internet a jednoduchý terminál váš notebook, tablet, mobil nebo třeba televizor.

Motivace ale zůstává stejná. Je to efektivnější a levnější a možná právě tato koncepce se proto nakonec stane zabijákem éry PC. Namísto toho, abychom si domů kupovali drahé procesory a gigabajty operační paměti, prostě si vše pronajmeme, protože virtuální bude i hardware a jeho výkon. Vše se bude počítat kdesi v cloudu a k nám se dostane pouze obraz. 

Diskuze (65) Další článek: Unboxing: LED projektor Asus P3B

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,