Trump rozhodl, tak Adobe všem ve Venezuele zablokuje Photoshop. Software jako služba má svá rizika

Jedna z principiálních nevýhod softwaru jako služby, která je dostupná ve formě předplatného, je pochopitelně fakt, že když z nějakého důvodu dojde k ukončení služby, přestane zpravidla fungovat i software samotný.

Aktuálně se o tom přesvědčili zákazníci z Venezuely a to poté, co si firma velmi přísně vyložila prezidentské nařízení číslo 13884 Donalda Trumpa, o blokaci obchodních vztahů a majetku s venezuelskými úřady.

Klepněte pro větší obrázek
Adobe ukončuje služby ve Venezuele, takže přestane fungovat i software jako služba

Podle Adobe nemůže firma nadále nabízet službu ve Venezuele, a tak na sklonku 2. října ukončí v podstatě veškerý byznys v zemi a uzavře všechny služby s výjimkou galerie Behance.

A jelikož dnes Adobe tlačí zejména svoje předplatné Creative Cloud, přestane pochopitelně fungovat i ten a s ním všechny jeho dílčí produkty počínaje Photoshopem a konče třeba střižnou videa Premiere Pro.

Klepněte pro větší obrázek
Předplatné Creative Cloud od Adobe

Ačkoliv firma na svém webu podpory ještě včera psala, že k tomuto ukončení dojde dokonce bez jakékoliv finanční náhrady, dnes už vše mírní a píše, že zákazníky, které omezí na již zaplacené službě, odškodní.

Venezuela nejspíše nebude pro Adobe nikterak klíčový trh – Photoshop se bude na zdejších počítačích větší měrou vyskytovat spíše v pirátských kopiích, nicméně případ ukazuje dvousečnost principu software jako služba, protože funguje jen do chvíle, než nastanou jakékoliv problémy, které přitom zákazník vůbec nezpůsobil a nemůže přímo ovlivnit.

Diskuze (27) Další článek: Twitter využíval telefonní čísla pro dvoufaktorové ověření k cílení reklamy. Nyní se omlouvá

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,