TSMC opět zdraží výrobu čipů. Zvýší to ceny také elektroniky

Nejpokročilejší výrobce čipů TSMC už zvyšoval cenu za výrobu minulý rok, přičemž šlo o přibližně 10 % u nejmodernějších procesů pomocí 5nm a 7nm litografie a dokonce o 20 % u starší technologie N16.

TSMC má ale v plánu další zdražování, což se samozřejmě dotkne všech společností, které si u TSMC nechávají vyrábět čipy – Apple, AMD, Nvidia a nově třeba také Intel a další.

Původně bylo v plánu zvýšení cen o 9 %, nakonec by to mělo být ale pouze 6 %. Zdražení přitom bude platit už od ledna roku 2023. Kvůli inflaci vzrostly náklady i pro TSMC (elektřina, výrobní materiály, zaměstnanci), což se tedy nakonec promítne v celém řetězci až po finální produkty firem, tedy pokud je nebudou dotovat z vlastní marže.

Pro koncové uživatele to znamená, že se příští rok nejspíše dočkáme dražších produktů, ve kterých jsou moderní čipy – iPhony, iPady, MacBooky, notebooky, počítače, grafické karty a mnoho dalších zařízení. Bude záležet na tom, jak se se zvýšenými náklady na výrobu jednoho čipu popasuje každá firma a zda například najde optimalizace jinde a udrží mezigenerační cenu stejných produktů na stejné cenové hladině. Ale vzhledem k tomu, že poptávka po těchto produktech neklesá, lze spíše očekávat vyšší ceny.

Diskuze (2) Další článek: Po dvou týdnech se opět se hroutí letecká doprava. Tentokrát vypadl odbavovací systém Altéa

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,